Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με έξαρση των κρουσμάτων και οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία, ενώ στην εξίσωση της ελληνοτουρκικής κρίσης προστέθηκε πλέον και ο παράγοντας του μεταναστευτικού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια της Λέσβου.
Το αξιοσημείωτο πολιτικά σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση για τη χώρα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αντοχές. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, σε μεγάλο βαθμό επικροτούν τις κινήσεις του στα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της δημόσιας Υγείας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ στοιχείο σε αυτήν την εξέλιξη αποτελεί η σύγκριση των πεπραγμένων της περιόδου Τσίπρα με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης, όπως επίσης και η ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης τα προβλήματα, χωρίς ωραιοποιήσεις ή διχαστικά κηρύγματα. Πολύ απλά, οι πολίτες γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για «να καταργηθεί η ύφεση», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα περιμένουν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να επιτευχθεί η ανάκαμψη.
Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι μπροστά και το επιτελικό σχήμα στο Μαξίμου, που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά θέματα, θα πρέπει να αναζητήσει περισσότερες συνέργειες από τους υπουργούς με αυστηρή προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους δύσκολους καιρούς, στους οποίους η διαχείριση κρίσεων έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα, η κυβέρνηση θα χρειαστεί κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να περάσουμε την καταιγίδα. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει επιτάχυνση στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από όλους τους υπουργούς, γιατί, ας μην κρυβόμαστε, πίσω από τον κορονοϊό κρύφτηκαν αδυναμίες, ενώ έμειναν πίσω αλλαγές που απαιτούσαν άμεση εφαρμογή.
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ απολαύει της εμπιστοσύνης των πολιτών, γιατί έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με θετικό πρόσημο για τη χώρα, ενώ στα εθνικά θέματα έχει ενεργοποιήσει διεθνείς συμμαχίες που λειτουργούν ως ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις. Παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, ενώ στην οικονομία δεν υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στην ευρωζώνη, όπως αρχικώς εκτιμούσαν στις Βρυξέλλες.
ΤΩΡΑ ο πρωθυπουργός καλείται να οργανώσει τη «δημιουργική αντεπίθεση» με βάση τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, που πλαισιώνουν την κυβέρνηση και ας μείνουν στην άκρη όσοι πολύ απλά δεν μπορούν ή σε κάθε λύση είναι έτοιμοι να βρουν ένα πρόβλημα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr