Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η τεράστια επιχειρηματική επιτυχία των Ελλήνων οι οποίοι ίδρυσαν μια μικρή εταιρία που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έγινε μεγαθήριο δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.
ΔΕΙΧΝΕΙ πόσο λάθος είναι η νοοτροπία και το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας. Αποτελεί οδηγό για τις εναλλακτικές που υπάρχουν στον χώρο των επιχειρήσεων. Για το πού μπορούν να επενδυθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία τις περισσότερες φορές γίνονται απλά αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν προσφέρουν καμία ενίσχυση στην πραγματική οικονομία. Δείχνει πως πρέπει να υπάρξει στροφή προς την καινοτομία και την τεχνολογία.
ΓΙΑ να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες σε νέους και ικανούς ανθρώπους πρέπει να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να ελαφρυνθούν σημαντικά τα φορολογικά βάρη. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα υλοποιηθούν ακόμα περισσότερες καινοτόμες ιδέες.
Η πώληση της InstaShop συμπίπτει με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Χιλιάδες νέοι πανηγυρίζουν ή απογοητεύονται από τα χθεσινά αποτελέσματα. Ισως, όμως, όλοι θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Το μέλλον δεν προδιαγράφεται ως μονόδρομος για εκείνους. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αναγκαία στην εποχή μας. Αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να δουν τον κόσμο εντελώς διαφορετικά από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, που ονειρεύονταν είτε ένα «καλό επάγγελμα» είτε έναν διορισμό στο Δημόσιο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει. Οι εταιρίες – κολοσσοί με αξία δισεκατομμυρίων προέρχονται σχεδόν όλες μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία και όχι από την παραδοσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα.
ΕΙΝΑΙ αναγκαίο να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από την πλευρά των πολιτών. Να δείξουμε στα παιδιά μας πως μπορούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους μέσα από εναλλακτικές διαδρομές.
ΓΙ’ αυτό απαιτείται και ολική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στα θρανία αυτή τη στιγμή κάθονται μαθητές της ψηφιακής γενιάς, που θα βγουν στην αγορά εργασίας από το 2030 και μετά. Δυστυχώς, όμως, το μοντέλο διδασκαλίας και μόρφωσης είναι οπισθοδρομικό, έχει τις βάσεις του στη δεκαετία του ’80.
ΑΝ θέλουμε η χώρα να κάνει βήματα προς τα εμπρός, πρέπει να δώσουμε σε αυτή τη νέα γενιά διαφορετικές ευκαιρίες. Πρέπει να προετοιμάσουμε το περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία. Αλλά πρέπει να υπάρξουν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που να απελευθερώνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία. Δεν γίνεται όταν όλος ο πλανήτης δείχνει το νέο παραγωγικό μοντέλο εμείς απλά να κοιτάζουμε το δάχτυλο…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr