Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Αν και για τον δυτικό κόσμο είναι ξεχασμένες ορισμένες ασθένειες, που άλλοτε μάστιζαν ολόκληρες γενιές, στην Αφρική ο κόσμος ακόμη υποφέρει από την έλλειψη αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Η πολιομυελίτιδα άφηνε παράλυτα δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο σε δεκάδες χώρες της Αφρικής.
Υστερα από πολλές δεκαετίες σκληρής προσπάθειας των αρμόδιων οργάνων του ΟΗΕ, η Μαύρη Ηπειρος θεωρείται, επισήμως πια, απαλλαγμένη από τη φρικτή αρρώστια. Τα τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν πριν από τέσσερα χρόνια στη Βόρεια Νιγηρία κι έκτοτε δεν υπάρχουν άλλες μολύνσεις. Και όλα αυτά χάρις στους συστηματικούς εμβολιασμούς, που με πείσμα και αυταπάρνηση προωθούσαν επί δεκαετίες οι επιστήμονες.
Ακόμη και εκεί όμως είχε εξαπλωθεί η «χάρη» των οπαδών του αντι-εμβολιαστικού κινήματος. Ευτυχώς όμως δεν είναι τόσο δυνατή η φωνή τους όσο σε δυτικές χώρες, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν και το σθένος των επιζώντων της πολιομυελίτιδας που είχαν ταχθεί στον αγώνα των μαζικών εμβολιασμών στις αφρικανικές χώρες.
Οι επαναστατικές φαντασιώσεις
Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ιστορικός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, είχαν ταχθεί σ’ αυτό τον αγώνα και βοήθησαν στη διάδοση των εμβολιασμών στα παιδιά, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Νιγηρία οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζονταν για το σκοπό αυτό υπό αντίξοες συνθήκες -τουλάχιστον 67 μέλη της ιατρικής κοινότητας έχασαν τη ζωή τους από τους τζιχαντιστές της Boko Haram.
Πόσο μακριά είναι όλα αυτά για τους αρνητές των εμβολίων και των ιατρικών οδηγιών, που θεωρούν πως κάνουν επανάσταση με τη στάση τους.
Πριν καν παρασκευαστεί το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που θα σώσει πολλές ζωές αν είναι αποτελεσματικό, οι αυτόκλητοι «επαναστάτες» μιλούν για συνωμοσίες, τσιπάκια και άλλα ευτράπελα, γυρίζοντας την πλάτη στην επιστήμη και την πρόοδο.
Από την έντυπη έκδοση