Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«ΟΛΑ ΕΤΥΧΑΝ ΤΩΡΑ, τι άλλο θα δούμε το 2020…» αναρωτιούνται στις συζητήσεις τους οι παραθεριστές του Αυγούστου και οι περισσότεροι, παρά τις γκρίνιες για τη μείωση της τουριστικής κίνησης, συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός τα έχει πάει καλά.
Η αλήθεια είναι ότι, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα τα κατάφερνε εκεί όπου απέτυχαν οικτρά χώρες με πρότυπα συστήματα Υγείας, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, ή με ισχυρή δημόσια διοίκηση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Περάσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας με συγκριτικά λιγότερα θύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ καταφέραμε να ανοίξουμε τις τουριστικές πύλες, όταν οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί παρέμεναν κλειστοί.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ το Δημόσιο βρέθηκε μπροστά σε μία τεράστια πτώση εσόδων και στην υποχρέωση να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών. Το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες χάρη στην αξιοπιστία που είχε κερδίσει η κυβέρνηση προ κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Δημόσιο να προσφεύγει στις αγορές με επιτόκια δανεισμού κοντά στο 1%. Τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται πλέον στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρά τις δεδομένες δημοσιονομικές δυσκολίες, λόγω των πολύχρονων μνημονίων, ενώ εν μέσω πανδημίας δημόσια διοίκηση και ιδιωτικός τομέας προχώρησαν στην ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση πολιτών και πελατών.
ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Εισβολή» στον Εβρο, σχεδιασμένη από τον Ερντογάν προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, προκλήσεις δίχως τέλος νότια του Καστελλόριζου από το «Oruc Reis». Η απάντηση που δόθηκε τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα θαλάσσια, διά των επιχειρήσεων και της διπλωματίας, ήταν ισχυρή, αναπτύξαμε συμμαχίες στην περιοχή της Μεσογείου, λάβαμε τη στήριξη της Ευρώπης και πετύχαμε την εξουδετέρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ τις δυσκολίες ο κ. Μητσοτάκης κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ακούγοντας τους επιστήμονες και αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τη χώρα, πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο, όσο και εφικτό στην υλοποίησή του, πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά και μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα οικονομικό μοντέλο. Ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί σχέδιο, ετοιμοπόλεμους υπουργούς και λίγη… τύχη.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr