Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία μεσολαβεί για την επανέναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών – και, όπως είναι φανερό, το παιχνίδι θα παιχτεί ως ακόμα ένα blame game, μιας και, με τους όρους που θέτει η Αγκυρα, ούτε τραπέζι δεν μπορεί να βρεθεί για να καθίσουν οι δύο αντιπροσωπείες.
Το βασικό ζήτημα για τους γείτονες είναι η μερική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες – μια συμφωνία που δεν λύνει μεν το ζήτημα της επήρειας του Καστελλόριζου στην υφαλοκρηπίδα, αλλά «ανατινάζει» την τουρκολιβυκή συμφωνία νοτίως της Κρήτης.
Ο Ερντογάν θέλει τώρα να μπει στο ψυγείο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ώστε να μπορεί να λέει ότι ισχύει το δικό του μνημόνιο με το καθεστώς της Τρίπολης. Αλλά, προφανώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί – η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι κανονικά κράτη της περιοχής και όχι καθεστώτα που ελέγχουν ένα μικρό κομμάτι της χώρας που υποτίθεται ότι δεσμεύουν με την υπογραφή τους…
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το ζήτημα είναι, επομένως, σε ποιον θα πέσει η ευθύνη για την αποτυχία της επανεκκίνησης του διαλόγου – και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, καθώς αρκετές χώρες της Ενωσης δεν έχουν δει με καλό μάτι τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου, αφού έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη. Αλλωστε, τα δημοσιεύματα περί «μαξιμαλιστικών θέσεων» της Αθήνας ήταν αρκετά στον γερμανικό Τύπο τελευταία…
Η ισορροπία είναι δύσκολη – και τα ζητούμενα πολλά. Ενα από αυτά αφορά το πώς θα εμφανιστεί η Ελλάδα ως υπέρμαχος του διαλόγου, χωρίς να αναγκαστεί να υποκύψει στην πίεση του Ερντογάν. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσίαση μιας πρότασης για διαπραγμάτευση, που θα φαίνεται ανοικτή και ειλικρινής στα μάτια των εταίρων και δεν θα δώσει την ευκαιρία στο καθεστώς της Αγκυρας να οχυρωθεί πίσω από την απαίτηση για πάγωμα της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr