Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Αξιοσημείωτο πως οι 4.500 μόνιμες θέσεις αφορούν εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, οι οποίοι προσφέρουν τεράστιο έργο στους μαθητές που χρειάζονται στήριξη στα λεγόμενα τμήματα ένταξη των τάξεων.
ΕΙΝΑΙ πραγματικά εντυπωσιακό πως πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια χωρίς καμία πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού στα σχολεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 25.000 κενά κάθε χρονιά, τα οποία καλύπτονταν εκ των υστέρων και με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Με τις τωρινές προσλήψεις δεν σημαίνει πως λύνεται το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον ελαττώνεται. Και αν μέσα στην επόμενη τριετία πραγματοποιηθούν άλλες τόσες προσλήψεις θα είμαστε κοντά στην εξάλειψη του υπερδεκαετούς προβλήματος των κενών στα σχολεία.
Η κυβέρνηση διέψευσε πανηγυρικά τη λαϊκιστική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως πέρσι πριν από τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του κραύγαζαν ότι θα έρθει ο Μητσοτάκης και όχι μόνο θα ακυρώσει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που είχαν εξαγγείλει, αλλά θα προχωρούσε και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας πουλούσε «σανό». Η πραγματικότητα τον διέψευσε. Γι’ αυτό και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γυρίσει την πλάτη στην Κουμουνδούρου.
ΑΛΛΑ και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα. Οι προσλήψεις 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών αποτελούν θετικό βήμα. Αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΤΑ προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος είναι γνωστά. Είναι εξετασιοκεντρικό με αποτέλεσμα η παραπαιδεία των φροντιστηρίων να αποτελεί τον βασικό πυλώνα διδασκαλίας και το σχολείο τον βοηθητικό. Τα βιβλία θυμίζουν τη δεκαετία του ’80. Στις σχολικές αίθουσες κυριαρχεί η παπαγαλία. Οι εκπαιδευτικοί δεν αξιολογούνται.
ΑΝ δεν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια πραγματικά ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση, τότε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί πια να υπάρχουν βιβλία από την πρώτη μέρα τον Σεπτέμβριο. Μπορεί να υπάρχουν λιγότερα κενά. Αλλά η νοοτροπία του εκπαιδευτικού συστήματος δεν έχει αλλάξει.
ΚΑΙ τα παραδείγματα πέφτουν… βροχή. Στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η συντριπτική πλειοψηφία δασκάλων, αλλά και καθηγητών έκανε «αντάρτικο» και δεν συμμετείχε στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Εκμεταλλεύθηκαν τα περί… προαιρετικότητας της υπουργικής απόφασης.
ΤΩΡΑ, όμως, προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα. Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και λόγω των συνθηκών απαιτηθεί από τον Σεπτέμβριο να γίνει σύγχρονη τηλεκπαίδευση, τότε τι θα συμβεί; Θα συνεχίσουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί να μιλούν για προσωπικά δεδομένα και να βρίσκουν δικαιολογίες, ώστε να κάθονται, να μη δουλεύουν αλλά να πληρώνονται; Ιδού η Ρόδος…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr