Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι περισσότεροι αναλυτές των εταιριών δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι η Ν.Δ. κινείται πάνω από το 40% που είχε καταγράψει τον Ιούλιο του 2019 ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στο 22%, δέκα μονάδες κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ενώ η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία, η οικονομία έχει δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα λόγω της σημαντικής πτώσης της τουριστικής κίνησης και η αβεβαιότητα παγκοσμίως χτυπά κόκκινο.
Οι πολίτες ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη και απορρίπτουν τον Τσίπρα, που σύμφωνα με τη χθεσινή έρευνα της Alco για το Οpen υπολείπεται του πρωθυπουργού στο κριτήριο της καταλληλότητας πάνω από 25 μονάδες και βρίσκεται πιο κάτω και από τον «κανένα».
Εν μέσω πραγματικής θύελλας για την οικονομία, ο δείκτης αισιοδοξίας των πολιτών για τους επόμενους 6 μήνες είναι στο 45%, ελαφρώς μικρότερος όσων δηλώνουν απαισιόδοξοι (47%) και αυτό γιατί διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί αποτελεσματικά, διαχειρίστηκε με υπευθυνότητα την υγειονομική κρίση (δημοφιλέστερος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας) και έχει σχέδιο για το αύριο με «όπλο» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα, οι αποκαλύψεις για τη δράση ενός διαπλεκόμενου συστήματος συμφερόντων στο «White House» της κυβέρνησης Τσίπρα αφαιρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το τελευταίο επιχείρημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος», όταν μάλιστα ο βασικός πρωταγωνιστής των καταγγελιών Μιωνή και Καλογρίτσα, Νίκος Παππάς, έχει σιωπήσει εκκωφαντικά. Για παράδειγμα, ρωτούσαν χθες τον Φάμελλο στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ για τον Παππά και ο πρώην υπουργός του Τσίπρα έλεγε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους πολίτες στήνοντας σόου στο Ελληνικό επειδή κατεδάφισε μόνο 5 κτίρια από τα 900 αυθαίρετα. Κατόπιν επιμονής των δημοσιογράφων, ο κ. Φάμελλος κάλυψε τον Παππά αλλά αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του φίλου εργολάβου τους Χρήστου Καλογρίτσα.
Κατόπιν αυτών, ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 (δηλαδή περίπου το 3,1% του εκλογικού σώματος) επιλέγει πλέον τη Νέα Δημοκρατία βλέποντας την κυβέρνηση να κινείται ορθολογικά, με ταχύτητα (όπως στον Εβρο) και αποτελεσματικότητα, χωρίς να ψάχνει δικαιολογίες για να κρυφτεί πίσω από λάθη της.
Η περιβόητη «κανονικότητα» κατακτιέται κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κοινωνικής, οικονομικής και υγειονομικής αποσταθεροποίησης παγκοσμίως. Το αντιφατικό αυτό στοιχείο εξηγείται εύκολα. Η κοινωνία κουράστηκε τα τελευταία χρόνια από τον καταγγελτικό λόγο των προηγούμενων ετών, την αδράνεια, τις αποτυχίες της διαπραγμάτευσης και τις μαγικές λύσεις που μεγάλωναν το λογαριασμό. Εμπιστεύεται τον Μητσοτάκη και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι και στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα να αλλάξει ρότα πριν είναι αργά για τον ίδιο. Γιατί η χώρα, εκτός από κυβέρνηση, χρειάζεται και αντιπολίτευση.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΜΙΚΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Οι νεότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομία απομακρύνουν την Ελλάδα από την τελευταία θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι Βρυξέλλες πλέον προβλέπουν ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 9%, όταν σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θα ξεπεράσει το 10,6% και στην Πορτογαλία το 9,8%. Ουσιαστικά η χώρα μας πλέον προσεγγίζει τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,7%), όταν οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την Ελλάδα στην κορυφή της ύφεσης με ποσοστό 11,7%.
Και πάλι τα μεγέθη είναι τεράστια, αρκεί να αναλογισθεί κάποιος ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 6,3% ενώ η γαλλική, που είναι η δεύτερη ισχυρότερη της ευρωζώνης, θα βυθιστεί κατά 10,6%. Ωστόσο, η αποτελεσματική διαχείριση του υγειονομικού σκέλους του κορονοϊού αποτελεί τη βάση για την οικονομική ανάκαμψη.
Ο ελληνικός τουρισμός έχει κάνει τα πρώτα του βήματα, όταν δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις για άλλες χώρες της Μεσογείου, για τις οποίες οι προβλέψεις της Κομισιόν επιδεινώνονται σημαντικά. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όμως το πρόβλημα είναι κοινό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλέον δεν βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση