Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΙ είπε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας σε διαδικτυακή κομματική εκδήλωση; «Tο κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες. Το διορθώσαμε βέβαια μετά, αλλά…».
ΜΕΤΑ ήταν αργά προφανώς ήθελε να πει ο κ. Τσίπρας. Απλά ακόμα και τώρα παρά τη δημοσκοπική κατάρρευση δεν λέει όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να ελαφρύνει τα βάρη της μεσαίας τάξης. Ακόμα και λίγο πριν από τις περσινές εκλογές ομολογούσαν πως ήταν δική τους επιλογή η υπερφορολόγηση. Και ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου ξηλώθηκε από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε το νόμο και διόρθωσε τις αδικίες σε εισφορές, κύριες και επικουρικές.
ΗΤΑΝ -δεν πρέπει να ξεχνάμε- άνοιξη του 2016 όταν ο κ. Τσίπρας αγκαλιά με τον κ. Κατρούγκαλο και τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν για την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου. Διαβεβαίωναν εργαζoμένους, επαγγελματίες και συνταξιούχους πως πρόκειται για το πιο δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα όλων των εποχών, με το οποίο όλοι θα ήταν κερδισμένοι.
ΥΣΤΕΡΑ από έξι μήνες στα σκαλιά του υπουργείου Εργασίας χιλιάδες συνταξιούχοι έκαιγαν τα ενημερωτικά των επικουρικών, που είχαν μειωθεί. Ο τότε υφυπουργός κ. Πετρόπουλος από το βήμα της Βουλής -ενώ μαίνονταν διαμαρτυρίες επαγγελματιών- ισχυριζόταν πως οι ασφαλισμένοι τον αποθεώνουν στο δρόμο!
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΚΑΙ όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζαν με απαξίωση στο «κίνημα της γραβάτας». Μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί διαδήλωναν για τα χαράτσια των εισφορών. Ετσι κι αλλιώς, η γραβάτα όχι μόνο δεν ήταν στο dress code του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του, αλλά την κατήγγειλαν και ως… εχθρό.
ΗΤΑΝ οι αριστερές ιδεοληψίες που είχαν εκτινάξει εισφορές και φόρους. Ολα είχαν συνδεθεί με το εισόδημα. Παράλληλα, η αύξηση έμμεσων φόρων όπως του ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης, από το Ιντερνετ έως τον καφέ, χτύπησαν αλύπητα τη μεσαία τάξη. Μια μεσαία τάξη που είχε ήδη πληρώσει τον μεγαλύτερο λογαριασμό από τα δύο πρώτα μνημόνια.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, τόσο οι ιδεοληψίες όσο και ο λαϊκισμός εξακολουθούν να συνθέτουν τη βασική πολιτική πρόταση του κ. Τσίπρα. Τώρα που βρίσκεται στο 20% θυμήθηκε τη μεσαία τάξη και το κίνημα της γραβάτας. Τώρα, τους υπόσχεται και 2.000 εφάπαξ βοήθημα. Το παιχνίδι της ψηφοθηρικής πλειοδοσίας το ξέρει καλά άλλωστε, από τότε που έσκιζε τα Μνημόνια και καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ στα… λόγια.
ΙΣΩΣ, όταν πέσει στο 15%, ο κ. Τσίπρας να πει mea culpa και για τις αντιμνημονιακές αυτ-απάτες του. Και πάλι, όμως, κάποια νέα αυτ-απάτη θα έχει εφεύρει για να «πουλήσει». Μόνο που πια ο «σανός» δεν έχει πέραση…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση