Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Με συνεχή διαγγέλματα κατέστησε σαφές ότι η κοινωνία βάλλεται από έναν αόρατο εχθρό και ότι απαιτείται συμμόρφωση στους κανόνες και ανάληψη ατομικής ευθύνης προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα υγείας και να αποτραπούν οι μαζικοί θάνατοι.
Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν την κυβέρνηση, συνεργάσθηκαν με τους επιστήμονες και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Μία μικρή χώρα, εξουθενωμένη από την πολύχρονη οικονομική κρίση, παρουσιάζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως πρότυπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτή η καλή εικόνα είναι ένα στήριγμα για τον τουρισμό μας, όταν ξεκινήσει η περίοδος.
Η ειλικρίνεια αποτελεί πάντα πολύτιμο οδηγό στη ζωή και βέβαια στην πολιτική. Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό τυγχάνουν της αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και η δημοφιλία του υπερβαίνει το 65%, όταν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 28%. Οι πολίτες εκτίμησαν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τα προβλήματα, ούτε θέλησε να προσπεράσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού με κραυγές λαϊκισμού, όπως έπραξαν άλλοι ηγέτες με δραματικές επιπτώσεις για τις χώρες τους. Το τίμημα του λαϊκισμού το έχουμε πληρώσει και εμείς ακριβά και μάθαμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, οι θαυματοποιοί απλώς ανεβάζουν τον λογαριασμό.
Η Ελλάδα πέτυχε στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας γιατί μπήκαν στην άκρη οι δημαγωγοί και προτάχθηκε η κοινή προσπάθεια, όπως άλλωστε πρέπει να λειτουργεί κάθε σύγχρονη δημοκρατία. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει τώρα στο μέτωπο της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός από τα πρώτα διαγγέλματα του Μαρτίου δεν έκρυψε ότι η οικονομία θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. «Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», είχε τονίσει τότε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Η κατάσταση φέτος θα είναι δύσκολη, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 9,7%, επίπεδο παραπλήσιο με εκείνο της Ιταλίας και της Ισπανίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό.
Ο πρωθυπουργός καλείται να παρουσιάσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του δεύτερου γύρου της πανδημίας, που αφορά πλέον την οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι σημαντικό ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις των Βρυξελλών για φέτος ακολουθούνται από την εκτίμηση ότι η Ελλάδα το 2021 μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Για να περιοριστεί η ύφεση και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ανάκαμψης απαιτείται κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων που θα ενταχθούν σε ένα συνολικό πρόγραμμα όπου όλοι θα έχουν ρόλο αλλά και ευκαιρίες. Δυστυχώς με την «περήφανη διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015 και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ με εξευτελιστικούς όρους για το Δημόσιο και τους Ελληνες μετόχους, οι τράπεζες αποδυναμώθηκαν, τα πλήγματα είναι ακόμη εμφανή στη λειτουργία τους. Οι αδυναμίες του πιστωτικού τομέα δυσχεραίνουν την ομαλή χρηματοδότηση της αγοράς μεγαλώνοντας τους βαθμούς δυσκολίας.
Από τη στιγμή που ο τουρισμός φέτος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα χρειάζεται μία νέα επανεκκίνηση στην οικονομία με σύμπραξη δημοσίων κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά και με δημιουργική διάθεση. Χωρίς «προγράμματα Θεσσαλονίκης» αλλά με ειλικρίνεια για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση