Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για πρώτη φορά από το 2010, με εξαίρεση την πρόσκαιρη μετεκλογική ευφορία του Φεβρουαρίου του 2015, οι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα με το απίστευτο 85,7%, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 47%. Σύμφωνα με τους ερευνητές και ενώ βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας, όλες οι δημογραφικές ομάδες των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ηλικία, οικονομική κατάσταση ή μορφωτικό επίπεδο, συμφωνούν ότι τα πράγματα πάνε καλά.
Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που εξηγούν αυτή τη θεαματική στροφή προς τη «θετική πλευρά» των εξελίξεων.
Πρώτον, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Η πίστη στο θεσμό του πρωθυπουργού σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 2018 αυξήθηκε κατά 14%, για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά 12%, για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 8% έως 12% και για την κυβέρνηση κατά 13%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 65% των πολιτών διάκειται θετικά στις ενέργειες της κυβέρνησης, όταν στη Γαλλία είναι 44% και στην Ιταλία μόλις 32%.
Δεύτερον, η εικόνα του κράτους βελτιώθηκε στα μάτια των πολιτών. Το ΕΣΥ άντεξε και οι ερωτηθέντες επιβράβευσαν την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να στηρίξει το σύστημα Υγείας, να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και να λειτουργήσει ψηφιακές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Αξιοσημείωτη η άνοδος του ποσοστού εμπιστοσύνης για τα μέσα ενημέρωσης (+5% για τις εφημερίδες, +8% για το ραδιόφωνο και +13% για την τηλεόραση). Είναι σαφές ότι οι πολίτες στράφηκαν στα παραδοσιακά Μέσα για την πληροφόρησή τους σχετικά με τις εξελίξεις για την πανδημία.
Τρίτον, στην εξίσωση της κοινωνίας μπήκε για πρώτη φορά με δυναμικό χαρακτήρα ο παράγοντας του επιστημονικού κόσμου. Οι «τεχνοκράτες» που τόσο πολύ λοιδορήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το 85% των Ελλήνων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες, ποσοστό που μόνο οι θεσμοί της οικογένειας και των Ενόπλων Δυνάμεων το υπερβαίνουν. Στο πρόσωπο του κ. Τσιόδρα οι πολίτες είδαν τον ορθό επιστημονικό λόγο που οδήγησε τη χώρα μακριά από τις τραγωδίες που βιώνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί το ποσοστό αισιοδοξίας ενισχύθηκε στο 40%, και πλέον είναι το πρώτο συναίσθημα που διακατέχει τους πολίτες καθώς η ανασφάλεια υποχώρησε στο 31%. Ταυτόχρονα, το στοιχείο της απογοήτευσης περιορίσθηκε στο 10% από 28% που βρισκόταν στην προηγούμενη έρευνα του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η υπερηφάνεια εκτοξεύθηκε στο 24% από 14%.
Οι Ελληνες ανησυχούν για το αύριο, το 41% δήλωσε ότι τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί, ενώ το 10% έχασε τη δουλειά του, όμως υπάρχει διάχυτη πίστη ότι τους επόμενους μήνες η κανονικότητα θα επανέλθει και η χώρα θα τρέξει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση διαθέτει τεράστια στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει το «δεύτερο ημίχρονο» της κρίσης, αυτή τη φορά στο γήπεδο της οικονομίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επενδύσει στο θυμό και στην αγανάκτηση, μάλλον τώρα θα βρίσκει απαντήσεις για τους λόγους που τα ποσοστά του υποχωρούν και το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έχει φτάσει στις 20 μονάδες. Η κοινωνία εμπιστεύεται πλέον θετικά πρότυπα και το στοιχείο αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση εν μέσω θυέλλης και ίσως η βάση για να τα καταφέρουμε την επόμενη ημέρα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση