Ο ρεαλισμός, η σοβαρότητα, η δημιουργία αξιόπιστου σχεδίου και η αποφασιστικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που έφεραν τις απανωτές νίκες της χώρας μας στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η κυβέρνηση προχώρησε με τόλμη και πυγμή στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αγνοώντας τόσο αυτά που έκαναν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσο και τις αντιδράσεις «ψεκασμένων».
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΩΡΑ πλησιάζουμε στο σημείο καμπής. Στην ώρα πολύ σημαντικών αποφάσεων. Σιγά σιγά θα προχωρήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων. Σε αυτό το σημείο απαιτείται και η μεγαλύτερη προσοχή.
ΤΑ παραδείγματα της Σιγκαπούρης και της νήσου Χοκάιντο στην Ιαπωνία δείχνουν πως όσες μάχες κι αν κερδηθούν, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκβαση στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Μέχρι πριν από δυο-τρεις εβδομάδες τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χοκάιντο αποτελούσαν παγκόσμιο μοντέλο. Λίγα κρούσματα και ελάχιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Κι όμως όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες ημέρες. Για διαφορετικές αιτίες σε κάθε περιοχή αυξήθηκε υπέρμετρα η διασπορά νέων κρουσμάτων. Οι Aρχές αναγκάστηκαν να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν αρθεί και, μάλιστα, να επιβάλουν ακόμα αυστηρότερα.
ΑΣ το πάρουμε χαμπάρι. Δεν παίζουμε σε κάποιο mind game. Αντιμετωπίζουμε μια ασύμμετρη απειλή από έναν αόρατο εχθρό.
ΤΟ στοίχημα είναι κρίσιμο για τη χώρα. Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να παρασυρθεί από μια ακατανόητη ανυπομονησία που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε δηλώσεις πολιτικών και «διαρροές» διάφορων πηγών, τα οποία αν κανείς τα θεωρήσει ως δεδομένα τότε μπορεί να ετοιμάζεται να διοργανώσει και πάρτι στα μπουζούκια σε κάνα μήνα!
ΤΑ έχουμε ξαναπεί. Απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή για να μην γυρίσει μπούμερανγκ η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν «διαρροές» για άνοιγμα των σχολείων με τη λογική να «αποδεσμευθούν οι γονείς» ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία! Ή το σχεδόν γραφικό, να δοθεί «εντολή» σε ηλικιωμένους που διαβιούν μαζί με τα εγγόνια τους να πάνε στο χωριό, για να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο! Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες «διαρροές» υποτιθέμενων σχεδίων και να μην διαψεύδονται από κυβερνητικά χείλη.
ΤΕΛΙΚΑ το πρόβλημα της χώρας από την καραντίνα ποιο είναι; Η ζημιά στην οικονομία ή η μη λειτουργία των σχολείων; Θα κερδίσουν κάτι οι μαθητές και η χώρα αν ανοίξουν τα σχολεία για δυο- τρεις εβδομάδες και κλείσουν στη συνέχεια για τις θερινές διακοπές; Πέρα από τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, υπάρχει κάποιος τόσο σοβαρός λόγος ώστε να διακινδυνεύσει η χώρα αλματώδη αύξηση κρουσμάτων;
ΤΟ πρόβλημα είναι η οικονομική ύφεση της επόμενης ημέρας. Αλλά και σε αυτό απαιτείται προσοχή. Γιατί αν γίνουν άγαρμπες κινήσεις σε τουρισμό και άλλους τομείς της οικονομίας μπορεί να τρέχουμε και να μην φτάνουμε με έξαρση του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι.
ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ, σοβαρότητα, αξιόπιστο σχέδιο, αποφασιστικότητα αποτελούν την εγγύηση για την προσγείωση στην επόμενη ημέρα. Ετσι κινήθηκε η κυβέρνηση τον Μάρτιο, έτσι θα κινηθεί και τον Μάιο. Είναι βέβαιο πως οι επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα, θα εισηγηθούν τα σωστά μέτρα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Είναι, επίσης, βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Αγνοώντας «εξυπνάκηδες» και «ψεκασμένους». Για το καλό των πολιτών, της χώρας, της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου