Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΑΥΤΟ το «ελληνικό μοντέλο» το έχτισε η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την τόλμη να ακούσει τους ειδικούς επιστήμονες και την αποφασιστικότητα να λάβει περιοριστικά μέτρα πολύ πιο νωρίς σε σχέση με άλλους πρωθυπουργούς στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας και η ομάδα έγκριτων λοιμωξιολόγων και γιατρών του ΕΟΔΥ κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Αναλύουν καθημερινά τα δεδομένα και ενημερώνουν με ψυχραιμία τους πολίτες. Αλλά, είπαμε, αυτό δεν θα αρκούσε αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν είχαν ανοιχτά τα αφτιά τους σε όσα τους επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η μάχη όμως ακόμα δεν έχει κριθεί. Δίνεται μέρα με την ημέρα. Η διαδρομή είναι μεγάλη. Και το χειρότερο; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τέλος της. Ολοι συμφωνούν πως η ημερομηνία λήξης του «πολέμου» κατά του κορονοϊού θα επέλθει την ημέρα που θα μπορούν να εμβολιαστούν μαζικά οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Αρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μας ξημερώνει στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο τον Μάιο, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον επόμενο χειμώνα.
ΓΙ’ αυτό και πέρα από την υπομονή και την ψυχραιμία που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι πολίτες, πρέπει και τα κυβερνητικά στελέχη να είναι εξαιρετικά προσεκτικά στις δηλώσεις τους για το… μέλλον.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΗΝ ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την πασχαλινή έξοδο προς τα χωριά και τα εξοχικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο να υπάρχουν δηλώσεις του τύπου «τον Μάιο μπορεί να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων». Ή ότι οι Πανελλαδικές θα γίνουν την τάδε ημερομηνία.
ΑΛΛΟΙ μιλούν με συγκεκριμένα ποσοστά ύφεσης για το 2020 χωρίς καν να γνωρίζουν πότε, αν και σε ποιο ποσοστό θα επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία. Είναι υπερβολικά πρώιμο να υπάρξει σωστή εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δίχως να γνωρίζουν τι θα συμβεί με τον τουρισμό. Δίχως να ξέρουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ και συνολικά στην Ε.Ε., εξελίξεις που θα επηρεάσουν άμεσα και την ελληνική οικονομία.
ΤΟ δεν γνωρίζω/δεν απαντώ και το είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν σωστές εκτιμήσεις/προβλέψεις ίσως είναι πιο σωστή «ρότα». Γιατί αλλιώς κυβερνητικά στελέχη κινδυνεύουν σε λίγες εβδομάδες να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να διαψεύδουν τους εαυτούς τους -τις «προφητείες» τους- και να δημιουργούν αντιδράσεις και αναταραχή στην κοινωνία, που ήδη δυσκολεύεται τόσο από την καραντίνα όσο και από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας.
ΕΙΝΑΙ κρίμα το επιτυχημένο στην πράξη έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας να υποστεί πλήγματα από την επικοινωνιακή διαχείριση στελεχών της…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου