Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η περίπτωση Oρμπαν

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κίνηση Μητσοτάκη να συνυπογράψει -μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες της Κεντροδεξιάς- επιστολή με στόχο την αποπομπή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, βάζει το κυβερνών κόμμα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της δημοκρατίας, σε μια συγκυρία που πριμοδοτεί την αυταρχική εξουσία.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ο κορονοϊός βυθίζει στην αβεβαιότητα τις κοινωνίες και όπως έχει ως τώρα αποδειχθεί, το ισχυρότερο μέτρο για τον περιορισμό του δεν είναι άλλο από την απομόνωση των οικογενειών στα σπίτια τους, όπως και η απαγόρευση των κοινωνικών επαφών. Ακριβώς δηλαδή ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, που ήδη εισπράττει ιδιαίτερα θετικά σχόλια στο εξωτερικό για τη συγκεκριμένη πρακτική.

Ομως, η Βουλή είναι ανοικτή – μάλιστα, χθες οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν, κυρίως σχετικά με την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας στην οικονομία, αφού δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Και όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρός της, η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή, επειδή είναι ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας η λειτουργία της.

Δεν συμβαίνει το ίδιο παντού: μέσω της επιδημίας, ο Βίκτορ Ορμπαν βρήκε την ευκαιρία που – προφανώς- αναζητούσε ώστε να μπορεί να κυβερνά μέσω διαταγμάτων. Πρόκειται για μία εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη -ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν τον αποκαλούσε για πλάκα «δικτάτορα»- αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μία ουγγρική φαρσοκωμωδία και να προσπεράσει το ζήτημα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: από τη μία, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για το πότε θα λήξει ο συναγερμός της πανδημίας και από την άλλη, η συνεχιζόμενη δυστοκία των «σκληρών» οπαδών της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας να υιοθετήσουν μέτρα που θα περιορίσουν την οικονομική ύφεση, καθιστούν το περιβάλλον όλο και πιο οικείο για επίδοξους Ορμπαν.

Και εκεί είναι το σημείο – κλειδί: η Ευρώπη λειτούργησε τιμωρητικά στην περίπτωση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να πάρει μία δεκαετία η έξοδος από τα Μνημόνια. Ομως, η σημερινή συγκυρία δεν αφορά μόνον μία μικρή χώρα της ευρωζώνης, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Και θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της Ευρώπης αν η μάχη με τον κορονοϊό έδινε την ευκαιρία στους κάθε λογής Ορμπαν να κερδίσουν τον πόλεμο…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόβα διαλόγου

Tinad

Το μέσον και το μήνυμα

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon

Θεωρίες… θαλασσινές

Kon

Ωρα επιβολής

Tinad

Ο δεύτερος γύρος

Μιχάλης Μάρδας

Χαμένος Αύγουστος

Μιχάλης Μάρδας

Οι νέοι του Γράμμου

Tinad

Αγιά Σοφιά – Σουμελά

Tinad