Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Λάβαμε γρήγορα τα μέτρα, πειθαρχήσαμε σε αυτά και προστατεύσαμε τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κατά συνέπεια, είναι λογικό ότι οι δημοσκοπήσεις είναι συντριπτικές για όποιον θα επιθυμούσε να ασκήσει την αντιπολίτευση που έχουμε συνηθίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εννιά στους δέκα στηρίζουν τις αποφάσεις του Μητσοτάκη ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αν και ανησυχεί για τις επιπτώσεις, επικροτεί τα οικονομικά μέτρα που έχει ανακοινώσει το επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας που βλέπει τα ποσοστά καταλληλότητάς του να υπολείπονται κατά 30 μονάδες δεν έβρισκε αντιπολιτευτικό λόγο στα πεπραγμένα του Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία, ενδόμυχα γνωρίζει και ο ίδιος ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειρότερες επιδόσεις, η καθυστέρηση και η αέναη διαβούλευση είναι μόνιμα χαρακτηριστικά της αριστεράς.
Για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να δοθούν τα πάντα, «δαπανήστε ελεύθερα» ήταν το σύνθημά του, χωρίς να παρουσιάζει κοστολόγιο των προτάσεων, ενώ υπέπεσε και σε ένα φάουλ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα των παροχών υιοθετεί τη θεωρία της «αγέλης», δηλαδή δεν δίνει τίποτα σε πολλούς ώστε να πάθουν «ανοσία» από την οικονομική κρίση.
Δεν έδωσε κανείς σημασία, είχε προηγηθεί το μήνυμα του Μητσοτάκη ότι δεν θα ανεχθεί προειδοποιήσεις, τού στιλ «θα λογαριαστούμε». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους. Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η κυβέρνηση και στην οικονομία λειτουργεί με την προνοητικότητα που επέδειξε για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Απέσπασε πρώτα δύο θετικές αποφάσεις από την Ευρώπη, τη μη τήρηση για φέτος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για πρώτη φορά από το 2015. Διαθέτει το 3,5% του ΑΕΠ για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής όταν ο μέσος όρος των χωρών της ευρωζώνης είναι 2%.
Οι αριθμοί που επικαλέστηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόλοιπη Ευρώπη ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η κυβέρνηση θα κλιμακώσει τις ενισχύσεις της προς επιχειρήσεις και εργαζομένους, όμως δεν μπορεί να προσχωρήσει στη λογική «δίνουμε τα πάντα σε όλους» όταν πλέον η καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έχει ανασταλεί και τα ταμειακά αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα. Η δημόσια υγεία προέχει, ώστε να μη χρειαστούμε να απαριθμούμε εκατοντάδες νεκρούς ημερησίως αλλά και στην οικονομία η κυβέρνηση λειτουργεί με υπευθυνότητα και σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.
ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Το κλίμα στη Βουλή σε γενικές γραμμές ήταν συναινετικό, παραφωνία αποτέλεσε η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο «Γιούκλιντ» δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι ο εργασιομανής Σταϊκούρας ακόμη και σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης κρατά την ψυχραιμία του και κυρίως χειρίζεται την οικονομία με αίσθημα αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους αλλά και με σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
«Ντροπή σου να λες παραμύθια, εσύ το 2015 άφησες τη χώρα χωρίς πρόγραμμα», ούρλιαζε ο Τσακαλώτος, απευθυνόμενος προς τον Σταϊκούρα. Πρόκειται για τον πολιτικό που από τις πλατείες των αγανακτισμένων μέχρι και το φθινόπωρο του 2014 απειλούσε την τότε κυβέρνηση να μην τολμήσει να υπογράψει την παραμικρή συμφωνία με τους δανειστές γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την αναγνώριζε και θα έστελνε στα δικαστήρια τους υπογράφοντες. Ο κ. Τσακαλώτος έχει μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός Οικονομικών της ύφεσης όταν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στην ευρωζώνη οδηγούσαν τις χώρες τους σε αναπτυξιακά άλματα. Από τότε είναι παράφωνος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση