Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει μία άλλη θεώρηση. Τώρα ρίχνει στη μάχη τα πρώτα μέτρα για την άμεση ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής κι αν χρειαστεί θα διαθέσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον, όταν οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες και το κράτος θα πρέπει να ενεργοποιήσει μια προωθητική δύναμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την πλήρη καταβολή από το κράτος των μισθών και του Δώρου Πάσχα στους εργαζομένους, τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της φορολογικής τους δήλωσης στους ελεύθερους επαγγελματίες και την καταβολή έξτρα ενίσχυσης στους χαμηλόμισθους. Ο λογαριασμός όλων των μέτρων στα ύψη και η ευθύνη πέφτει αποκλειστικά στο κράτος,απαλλάσσοντας πλήρως τους εργοδότες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κινείται βήμα βήμα γιατί κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί για τη διάρκεια της κρίσης ενώ προκειμένου να είναι καλυμμένος για κάθε ενδεχόμενο πρέπει να κρατήσει τα «μπαζούκα» για τη συνέχεια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε την καταβολή 800 ευρώ για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν αναστείλει συμβάσεις ενώ προχώρησε στο πάγωμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το ποσό ενίσχυσης θα το λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης έχουν πληγεί από την καταιγίδα ενώ Δώρο Πάσχα θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα και οι 110.000 μάχιμοι δημόσιοι λειτουργοί σε Υγεία και πολιτική προστασία.
«Λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, ούτε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει ξανά στο «ξέφωτο» των αγορών εν μέσω καταιγίδας, όπως είχε κάνει το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου. Το οικονομικό επιτελείο έχει ως «ασφάλεια» τα ταμειακά διαθέσιμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πλησιάζουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς να «πειραχτεί» το άλλο μαξιλάρι των 15,7 δισεκατομμυρίων του ESM, που είναι δεσμευμένο για το χρέος. Ομως η χρήση δεν μπορεί να είναι αλόγιστη, αλλά να υπακούει σε έναν σχεδιασμό που θα δίνει χρηματοδοτικές ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να δίνεται σήμα για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Αλλωστε όλοι παρατηρούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας διαρκώς διευρύνονται, όχι γιατί υπάρχει πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί οι ανάγκες της οικονομίας το απαιτούν. Το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες εβδομάδες ώστε να σταθούν όλοι όρθιοι στα πόδια τους με σωστή κατανομή δυνάμεων και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 150 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ;
Ο Σωτήρης Τσιόδρας το είπε ξεκάθαρα. Εάν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα εγκαίρως και κυρίως εάν δεν πειθαρχήσουμε τώρα στην πιστή εφαρμογή τους θα μετράμε καθημερινώς 150 νεκρούς. Και όμως ορισμένοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να επιτίθενται στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, επειδή επιμένει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, λες και είναι κανένας σαδιστής που χαίρεται να βλέπει έρημους δρόμους. Δίπλα στον κ. Χαρδαλιά κάθε απόγευμα στέκεται ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής Σ. Τσιόδρας, ο οποίος εάν ο υφυπουργός έλεγε κάτι αντιεπιστημονικό θα τον διόρθωνε επιτόπου. Ομως ο καθηγητής συμφωνεί με όλα τα περιοριστικά μέτρα γιατί πολύ απλά οι επιστήμονες ορίζουν τους κανόνες στην κυβέρνηση. Σε κάποιες χώρες όπου ο λαϊκισμός περισσεύει, τη χάραξη της γραμμής κατά του κορονοϊού την ανέλαβαν οι πολιτικοί που παρίσταναν τους ειδικούς και τώρα δεν προλαβαίνουν να μετρούν εκατοντάδες νεκρούς ημερησίως. Πρέπει, δηλαδή, να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουν οι γιατροί τους ασθενείς που θα διασωληνώνουν για να γίνει επιτέλους πράξη το «μένουμε σπίτι»;