Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ η κρίση χτυπάει τόσο την παγκόσμια προσφορά λόγω της «καραντίνας» στην οποία έχει μπει η Κίνα όσο και το σκέλος της ζήτησης μετά την πρωτοφανή, στη σύγχρονη εποχή, υστερία που επικρατεί για την εξάπλωση του ιού. Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων εκτιμά ότι οι ζημιές μόνο για τις αεροπορικές εταιρίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, ο παγκόσμιος τουρισμός έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, αν και δεν βρισκόμαστε στην αιχμή της σεζόν, ενώ τα χρηματιστήρια βυθίζονται στο «κόκκινο».
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ελπίδα συνολικά για την οικονομία είναι να κοπάσει τις επόμενες εβδομάδες ο παροξυσμός για τον κορονοϊό και να ξεκινήσει η ύφεση στον αριθμό κρουσμάτων.
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την ελληνική οικονομία οι επιπτώσεις ήδη είναι σημαντικές. Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε πάνω από το 25% της κεφαλαιοποίησής του, ενώ τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου ανέβηκαν στο 1,5% από 0,9% που είχαν υποχωρήσει πριν από την έναρξη της επιδημίας.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ στοίχημα πλέον είναι να μη χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος, καθώς το 10% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο και κάθε απώλεια σε αφίξεις στερεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δέχθηκε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρυθμό ανάπτυξης 1% που κατεγράφη στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, όμως στην Κουμουνδούρου δεν έχουν δίκιο. Ο Τσίπρας διέθεσε όλο το υπερπλεόνασμα της περασμένης χρονιάς από τον Μάιο προκειμένου να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ αντί να δοθούν στους συνταξιούχους στο τέλος του έτους μοιράσθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάπτυξη στο διάστημα αυτό έφτασε στο 2,8% αποκλειστικά και μόνο διότι οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 10%.
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ δεν είχε καμία αναπτυξιακή πολιτική και για τον λόγο αυτό βύθισε τη χώρα στην ύφεση τη διετία 2015-2016 όταν ο υπόλοιπος κόσμος σημείωνε αναπτυξιακά ρεκόρ. Ο Μητσοτάκης επιχειρεί αναπτυξιακή επανεκκίνηση όταν η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει προς την ύφεση. Συνολικά το 2019 η ανάπτυξη έφτασε στο 1,9%, ενώ ακόμη και στο τέλος της χρονιάς οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
ΤΩΡΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ συγκυρία έχει επιδεινωθεί λόγω του κορονοϊού και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, με έμφαση στην υλοποίηση των εμβληματικών επενδύσεων τύπου Ελληνικού, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μικρομεσαίους και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε τον περασμένο Φεβρουάριο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 19 ετών. Τον Μάρτιο τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά, ωστόσο απαιτούνται ψυχραιμία και εφαρμογή όλων των αναπτυξιακών μέτρων.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ μπορούσε να προβλέψει πριν από δύο μήνες ότι ένας ιός που ξεκίνησε από μια ξεχασμένη επαρχία της Κίνας θα μετατρεπόταν σε συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα επί Τσίπρα έχασε την περίοδο των παχιών αγελάδων, τώρα επί Μητσοτάκη καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις μέσα στο ναρκοπέδιο των παγκόσμιων αγορών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση