Την ίδια ώρα ένα μέρος της δύναμης της αστυνομίας αναγκαστικά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τη φύλαξη της περιοχής των Εξαρχείων από τους μπαχαλάκηδες και διάφορα άλλα παραβατικά στοιχεία. Με άλλα λόγια, η ΕΛ.ΑΣ. είναι υποχρεωμένη να διαθέτει σημαντικό αριθμό αστυνομικών για να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα με τους κουκουλοφόρους και τις μολότοφ, με συνέπεια άλλες γειτονιές της Αθήνας να έχουν ελλιπή αστυνόμευση.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει καθαρίσει τα Εξάρχεια από την εγκληματικότητα, ώστε οι κάτοικοι να διαβιούν πλέον χωρίς φόβο από τη δράση των παραβατικών ατόμων. Ταυτόχρονα όμως έχουν προσληφθεί και 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι θα πρέπει να διατεθούν για τη φύλαξη περιοχών της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης Ελλάδας όπου σημειώνονται κρούσματα εγκληματικότητας, όπως συνέβη με τη φονική συμπλοκή στη Μενάνδρου.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, πέραν της αστυνόμευσης, που θα πρέπει να αλλάξει. Είναι το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να μην ισχύει και η ατιμωρησία που υπάρχει σήμερα για όσους συλλαμβάνονται για ποινικά αδικήματα και αφήνονται ελεύθεροι λίγες ώρες μετά. Η νομοθεσία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όσοι συλλαμβάνονται για εγκληματικές πράξεις θα πρέπει και να τιμωρούνται ανάλογα. Ετσι, δεν θα ακυρώνεται και το έργο της αστυνομίας, αλλά ούτε θα υπάρχει και ο κίνδυνος να επαναλάβουν άμεσα τις πράξεις τους.
Η προστασία του πολίτη είναι απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας και πλέον είναι σαφές ότι υπάρχουν και η πολιτική βούληση και το προσωπικό, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας στη ρίζα του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου