Aλλωστε οι ιοί δεν γνωρίζουν από σύνορα, η μετάδοση γίνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς ακολουθώντας ασύμμετρες παραμέτρους.
Ο «παροξυσμός» της κοινής γνώμης για τις συνέπειες του κορονοϊού είναι και μiα αφορμή να εξετασθούν με ψυχραιμία τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Οι Ελληνες ανησυχούν για τον «κινεζικό ιό», όμως λίγοι γνωρίζουν ότι στη χώρα μας έχουμε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς περισσότεροι από 1.600 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο από βακτήρια εντός ελληνικών νοσοκομείων, αριθμός που φέρνει τη χώρα μας στην κορυφή της σχετικής λίστας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ορθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμπεριέλαβε στα κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων και τη μείωση του αριθμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που σήμερα αποτελεί έναν σοβαρότερο κίνδυνο για τους ασθενείς από τον κορονοϊό. Οι διοικήσεις πρέπει να φέρουν αποτελέσματα σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Τα ποσοστά των λοιμώξεων θα ήταν χαμηλότερα εάν τηρούνταν οι βασικές προδιαγραφές ασφαλείας στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Από το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά από όλους μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και την αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων ώστε να απολυμαίνονται αποτελεσματικά οι χώροι, μέχρι την εξάλειψη των ράντζων και την στελέχωση των μονάδων αυξημένης φροντίδας.
Είναι πραγματικό τραγικό ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν τηρούνται οι κανόνες υγείας εντός των μονάδων, ο αριθμός των θυμάτων είναι τρομακτικός εάν αναλογισθεί κανείς και το εύρος των αντιβιοτικών που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Το υπουργείο Υγείας μπορεί να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον ή και το φόβο των πολιτών για τον κορονοϊό ξεκινώντας μία εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των κρουσμάτων από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Γιατί στη δεύτερη περίπτωση ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος επείγουσα.
Από την έντυπη έκδοση