Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δέχθηκε στην Αθήνα τον Χαφτάρ, όταν ο ίδιος έχει αγκαζέ τον Σάρατζ, ο οποίος μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Μόσχα, αντί να κατευθυνθεί στη Λιβύη, έμεινε στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο εκνευρισμός του Ερντογάν μεγάλωσε μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Εκεί θέλησε να εμφανισθεί ως μέρος της λύσης αλλά αποδείχθηκε ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη διογκώνει το πρόβλημα.
Γι’ αυτό και όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη, μεταξύ αυτών και ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τηρηθεί το εμπάργκο των όπλων και να διακοπεί η αποστολή στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα. Δηλαδή, ο Τούρκος πρόεδρος υποχρεώθηκε να δεχθεί, τουλάχιστον στο επίπεδο του ψηφίσματος της διάσκεψης, ότι δεν πρόκειται να στείλει μισθοφόρους για να ενισχύσουν τον υποστηρικτή του Σάρατζ.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Η Ελλάδα, αν και απούσα από το Βερολίνο, είδε να αποσταθεροποιείται η στρατιωτική μηχανή της Αγκυρας στη Λιβύη καθώς το εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως την Τουρκία, που τροφοδοτούσε διά θαλάσσης τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολής. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν κλιμάκωσε χθες τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν καταδικασθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επισήμως έχουν αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις απορρίπτοντας ως «αντιπαραγωγικές» και αποσταθεροποιητικές για την ευρύτερη περιοχή τις ενέργειες της Αγκυρας. Ασφαλώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από την ελληνική διπλωματία, με σημαντικότερο να ακυρωθεί στην πράξη το Λιβυκό «μνημόνιο», αλλά ήδη έχουν δομηθεί ισχυρές συμμαχίες.
Τουρκία και Ρωσία προσπάθησαν να κάνουν το μεγάλο «κόλπο» στη Μόσχα καλώντας Σάρατζ και Χαφτάρ με σκοπό να διαμοιράσουν τη Λιβύη σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Δεν το κατάφεραν και πλέον η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα περνά μέσα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με ισχυρή παρουσία της Ευρώπης.
Ο Ερντογάν έχει ενοχληθεί από τις εξελίξεις και ζητάει από τον Μητσοτάκη να διορθώσει τα «λάθη» του για να «γεφυρώσει το κενό», όπως είπε επιστρέφοντας από το Βερολίνο. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «σβήνει» χαρτιά από το χάρτη και εγκαλεί την Ελλάδα ότι σπάει γέφυρες επειδή συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον Φάρατζ. Κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σχεδιασμό του Τούρκου προέδρου, αυτό φανερώνει ο παροξυσμός του…
Το παράδειγμα ενός υπουργού
Μέλη δημοσιογραφικής αποστολής για τις Βρυξέλλες είδαν την Κυριακή τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να συνταξιδεύει όχι σε κάποια διακεκριμένη θέση αλλά στην οικονομική. Ο υπουργός στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας περίμενε μαζί με τους άλλους επιβάτες την αποσκευή του χωρίς ιδιαίτερα προνόμια. Ο κ. Σταϊκούρας συμμετέχει στις εργασίες του Eurogroup αλλά δεν θέλησε να έχει business εισιτήριο. Γνωρίζει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι καθημερινή υπόθεση και το κράτος οφείλει να λειτουργεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αλλωστε όταν ο ίδιος θέτει στους Ευρωπαίους συναδέλφους του το αίτημα του πρωθυπουργού για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% δεν μπορεί κανένα κυβερνητικό στέλεχος να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε στην περίοδο που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Σπατάλες δεν επιτρέπονται, ούτε τις αντέχουν οι φορολογούμενοι.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση