Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο και δευτερευόντως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχουν επανατοποθετηθεί μπροστά στα νέα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει φανεί αν μπορεί τελικά να ξεκολλήσει από το ρόλο του περιθωριακού ακτιβιστικού κόμματος και την ταύτιση με την ανομία και να μετεξελιχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα. Και το ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχει εξωθηθεί να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει τον «ισαποστακισμό» κα ναι πάρει θέση στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα.
ΤΑ ΟΡΙΑ προσαρμογής και των δυο κομμάτων που μαζί με τη Ν.Δ. θέλουν να διεκδικήσουν χώρο εκεί που παίζονται και κρίνονται οι εκλογές, δηλαδή στο κέντρο, είναι πεπερασμένα. Κι αυτό ισχύει περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. και δείγματα γραφής έχει δώσει, αλλά και απαλλαγμένο από το άγχος της συμμετοχής σε πολιτικές διαπραγματεύσεις, μπορεί να σταθμίσει πιο εύκολα τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της νέας εποχής. Κάτι που φαίνεται αδύνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσες «κεντρώες» μεταμφιέσεις κι αν φορέσει στο «πάρτι της αλλαγής».
ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ. με καθαρό το τοπίο του εκλογικού νόμου και του ΠτΔ, που δεν θα έχει προέλθει από πολιτική διαπραγμάτευση, μπορεί να αξιολογήσει π.χ. τη σημασία της ανάπτυξης ή της νομιμότητας. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία πείθει ότι συνεχίζει να σκέπτεται «αριστερίστικα» και τυχοδιωκτικά. Π.χ. με την αντιπολίτευση που ασκεί στον εαυτό του, αρνούμενος να ψηφίσει την επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ -την οποία ο ίδιος ξεκίνησε και σχεδόν ολοκλήρωσε-αποδεικνύει ότι είναι ικανός να κάνει το οτιδήποτε αν πιστέψει ότι μπορεί να προκύψει μικροκομματικό όφελος. Ή με την απόλυτη ταύτισή του με την ανομία των μπαχαλάκηδων αποδεικνύει ότι το πολιτικό DNA του είναι ποτισμένο με την ανομία και πολιτικά ασύμβατο με τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτά τα δεδομένα ο Κ. Μητσοτάκης πήρε δυο κρίσιμες αποφάσεις: Να προχωρήσει μόνος του και με τον εκλογικό νόμο και με την εκλογή του ΠτΔ. Χωρίς «υπόγειες διαδρομές» και χωρίς αθέατες συναλλαγές. Και οι δυο αποφάσεις του βοηθούν στην περαιτέρω αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου. Και η πολιτική αναμέτρηση για το αύριο θα γίνει με όρους προσκηνίου και όχι παρασκηνίου. Θα αναμετρηθούν ιδέες, προγράμματα, ικανότητες και αποτελεσματικότητα. Δηλαδή μετρήσιμα μεγέθη και όχι αφηρημένες και θολές γενικότητες, που υπονοούν ότι εννοούν πολλά, αλλά πρακτικά δεν σημαίνουν τίποτα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες στο Π.Σ. της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας θεώρησε την κατάργηση της απλής αναλογικής και την ενδεχόμενη μη ανανέωση της θητείας του Π. Παυλόπουλου ως «δύο κορυφαίες επιλογές» του Κ. Μητσοτάκη για «να τορπιλίσει την εθνική συνεννόηση». Προφανώς αντιλαμβάνεται τη σημασία των δυο αποφάσεων του πρωθυπουργού.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΓΙΑΤΙ, ίσως, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πολιτική ηγεμονία της λογικής και του χρήσιμου πατριωτικού ρεαλισμού. Η υπεροχή στην πράξη του προγράμματος και της διακυβέρνησης της Ν.Δ. συνδυάζεται για πρώτη φορά με την πτώση και του φύλου συκής της «Αριστεράς». Με τα πλήρη αποκαλυπτήριά της και την πλήρη απομυθοποίησή της. Κι όπως φαίνεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μη χάσει την ιστορική ευκαιρία.
Ποιος μιλάει;
Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης με αφορμή την εκλογή ΠτΔ. «Οταν κανείς θέλει τη συναίνεση, τότε οι προσχηματικές αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα», είπε και πρόσθεσε: «Αντί της συναίνεσης καταδεικνύεται πολιτική εμπάθεια (…) Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και για το ίδιο το θεσμό του ΠτΔ, ανεξαρτήτως προσώπου». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια θεσμικά άψογη τοποθέτηση. Αν… Αν δεν την είχε εκφράσει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που βαρύνεται με την πιο ωμή εργαλειοποίηση της εκλογής του ΠτΔ. Αν δεν τα έλεγε αυτά ο Ν. Βούτσης, ο οποίος το 2014-2015 έλεγε μαζί με τους συντρόφους του «και τον Τσίπρα να προτείνετε, εμείς θα καταψηφίσουμε». Αν αυτή η κομψή φράση δεν είχε γίνει πολιτικό μαχαίρι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, για να «κόψει» και να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η ήττα του στις εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Είναι πολύ νωπή ακόμα η τυχοδιωκτική συμπεριφορά του, ώστε να νομίζει ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει απευθυνόμενος σε μια κοινωνία που έχει μνήμη χρυσόψαρου. Χωρίς μια γενναία αυτοκριτική κι ένα μεγάλο συγγνώμη. Και μάλιστα χωρίς να αφήσει να περάσει ένα ικανό διάστημα περισυλλογής και σεμνότητας. Με αποτέλεσμα κάθε φορά που κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή ο ίδιος ο Α. Τσίπρας λένε και κάτι σωστό, οι πολλοί να λένε «κοίτα ποιος μιλάει»…
Θέλει ο ΓΑΠ τη Φώφη ΠτΔ;
Μια περίεργη «καραμπόλα» φαίνεται ότι παίζεται τις τελευταίες ώρες στο ΚΙΝ.ΑΛ. Κι αυτό γίνεται …ανεξαρτήτως αν έχει βάση η βασική υπόθεση πάνω στην οποία στηρίζεται. Πληροφορίες θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να επιθυμεί διακαώς την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές, ερμηνεύοντας τα γεγονότα, επισημαίνουν ότι «δεν πρόκειται για κάποιο ξαφνικό έρωτα», αλλά μια βολική έκβαση, η οποία θα επέτρεπε στην επάνοδο του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος. Το σενάριο δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες. Αλλά δεν παύει να είναι εξόχως χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί στη Χ. Τρικούπη.
Το ημερολόγιο των εξελίξεων, εκτός αν…
Επισπεύδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανακοίνωση του ονόματος τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η θητεία του Π. Παυλόπουλου ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου. Ομως η προεδρολογία «ξεχείλωσε», με αποτέλεσμα το Μ. Μαξίμου να σκέπτεται να τη «μαζέψει», ανακοινώνοντας νωρίτερα το όνομα του ΠτΔ. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 22α Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου ή 25-28 Ιανουαρίου, αφότου δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης επιστρέψει από το Νταβός (24/1) και πριν αναχωρήσει για το Παρίσι (29/1), όπου θα συναντηθεί με τον Ε. Μακρόν.
Ηττα των «53»… εν όψει συνεδρίου;
Με πολύ έντονο τρόπο αντέδρασαν χθες οι «53» στην πρόταση του Α. Τσίπρα να «χρεωθούν» τη νεολαία του κόμματος ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ν. Μαδεμλής, μαζί με τον Δ. Τζανακόπουλο. Οι ενστάσεις αφορούσαν τον Ν. Μαδεμλή, ο οποίος θεωρήθηκε από τους «53» κάτι σαν «κόκκινο πανί» για τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την επιμονή τους και τις έντονες αντιδράσεις τους, τελικά η εισήγηση του Α. Τσίπρα εγκρίθηκε. Δύσκολα, αλλά πέρασε…
ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Αληθεύει ότι ο «αψύς» κατέφυγε στη σύζυγο του Α. Τσίπρα για τα παράπονά του, ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν τον «παίζει» πια, όπως παλιά;
2. ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΤΟ;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου