Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ «πρώτη φορά Αριστερά» δεν έπεισε τους πολίτες που έδωσαν τα ηνία της διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη με βασικό πρόταγμα να επαναφέρει την κανονικότητα στην οικονομία, στους θεσμούς και συνολικά στον δημόσιο βίο.
Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» χρεοκόπησε μαζί με τα διχαστικά μηνύματα που διαπερνούσαν επί χρόνια τον κοινωνικό ιστό με διλήμματα τα οποία αποδείχθηκαν ανύπαρκτα. Ολοι πλέον καλούνται να επανατοποθετηθούν στην κοινοβουλευτική σκακιέρα και να αναμετρηθούν σε επίπεδο πολιτικών και όχι ανούσιων αντιπαραθέσεων. Αυτό είναι θετικό για τους πολίτες. Η μετριοπάθεια κερδίζει έδαφος -χαρακτηριστικό παράδειγμα η ευρύτατη συναίνεση που επιτεύχθηκε για την ψήφο των αποδήμων- και θα χρειαστεί εν όψει της κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Τουρκία.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ δείγματα της κυβέρνησης είναι θετικά. Η οικονομία ρυμουλκείται σε ένα νέο πεδίο που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στη μείωση των φόρων. Τα αποτελέσματα επιβραβεύονται από τις αγορές, τα ελληνικά ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχαν εντυπωσιακές επιδόσεις το 2019 ενώ οι δανειστές έχουν πειστεί ότι ο μεγάλος δημοσιονομικός κίνδυνος έχει εκλείψει και αυτό που χρειάζεται είναι η τόνωση των επενδύσεων. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης και το επιχειρηματικό κλίμα δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης.
ΓΙΑ ΤΟ 2020 οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών προβλέπουν ότι θα είναι καλύτερο από το 2019, υπό τρεις βασικές προϋποθέσεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΠΡΩΤΟΝ, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν από τον Ιανουάριο να ενεργοποιήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ο στόχος του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη είναι 2,8%, θα επιτευχθεί εφόσον ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ξεκινήσουν σημαντικά projects όπως αυτό του Ελληνικού.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει υπέρ της χρηματοδότησης της αγοράς. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» δημιουργεί χώρο στις συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις βιώσιμων επιχειρήσεων καθώς το κράτος θα εγγυηθεί για επισφάλειες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αγορές έχουν ανοίξει για το Δημόσιο, όπως προκύπτει από τα αρνητικά επιτόκια, θα πρέπει και οι τράπεζες να πετύχουν τη δική τους επανεκκίνηση.
ΤΡΙΤΟΝ, να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από τους ακροβατισμούς του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση έχει πετύχει να απομονώσει την Τουρκία. Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ πρέπει να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στον Ερντογάν που επιθυμεί να ξαναμοιράσει τις ζώνες επιρροής στη Μεσόγειο με κινήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο. Το Μαξίμου έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε όλες τις κατευθύνσεις και ο «μεγαλοϊδεατισμός» της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ εάν ο «σουλτάνος» συνεχίσει την πολιτική των προκλήσεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, το 2019 που ολοκληρώνεται σε λίγα 24ωρα ήταν η χρονιά της μετάβασης, το 2020 ξεκινά με πολλές ελπίδες ότι θα είναι η αφετηρία για να πετύχει η Ελλάδα το δικό της αναπτυξιακό θαύμα.
ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ και καλύτερες θέσεις εργασίας, με λιγότερους φόρους για όλους, με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος. Το αίσθημα της κανονικότητας πρέπει να δώσει τη θέση του στις δυνάμεις για την πρόοδο. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για όλους!
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση