Πατώντας στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης το νέο ασφαλιστικό θα αποκαθιστά τις αδικίες και τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου. Ετσι, το πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις καταργείται, δρομολογείται ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων από 4 Οκτωβρίου 2019 βάσει των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης, για τους συνταξιούχους με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης, ενώ καθιερώνεται ένα πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς στο επίπεδο των εισφορών για μισθωτούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, στη βάση της αποσύνδεσης του ασφαλιστικού από το φορολογικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα χρονιά θα είναι πολύ πιο αισιόδοξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που «τιμώρησε» τα προηγούμενα χρόνια ο νόμος Κατρούγκαλου. Η εισφοροκεντρική/φοροκεντρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντικαθίσταται από ένα σύστημα με επτά επίπεδα εισφορών και σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων.
Παράλληλα, για τους μισθωτούς και τις επιχειρήσεις, από 01.07.2020 ξεκινά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με στόχο την τελική μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες του μη μισθολογικού κόστους, σε βάθος τριετίας. Κλείνουμε την ψαλίδα μεταξύ του υπέρμετρου κόστους που καλούνται μέχρι τώρα να καταβάλλουν οι εργοδότες και του καθαρού μισθού που καταλήγει τελικά στους εργαζόμενους, κάτι που καθιστούσε τη χώρα μας μη ανταγωνιστική.
Ταυτοχρόνως, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το δημογραφικό ζήτημα, ένα θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Ενα σύστημα διανεμητικό, όπως αυτό που εφαρμόζεται στη χώρα μας, χρειάζεται περίπου 4 εργαζόμενους για 1 συνταξιούχο προκειμένου να είναι βιώσιμο. Εμείς σήμερα έχουμε περίπου 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και το 2070 θα έχουμε 1,25. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν αναγκαίο, να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο μετάβασης σε ένα μικτό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, που θα εξισορροπεί τους κινδύνους και θα διασφαλίζει τους συνταξιούχους.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Το 2020 βασικό στόχο αποτελεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, επιδιώκουμε το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν και ηλεκτρονικά, απαλλάσσοντας τους συνταξιούχους από τις χρόνιες καθυστερήσεις και την οικονομική δυσπραγία στην οποία εγκλωβίζονται μέχρι σήμερα.
Επιπροσθέτως, το κράτος θα εξετάσει όλα τα μέσα, προκειμένου να ενισχύσει την εισπραξιμότητα του ΚΕΑΟ και να προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλών που εκκρεμούν. Η κυβέρνηση θα δείξει σθεναρή στάση απέναντι σε όλους εκείνους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που συνειδητά επί χρόνια ολόκληρα δεν κατέβαλλαν καμία εισφορά στο κράτος.
Τέλος, δρομολογούμε την αξιοποίηση της περιουσίας των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων, που μέχρι τώρα παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της ανεκμετάλλευτη. Η αξιοποίησή της μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στα δημόσια ταμεία και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία.
Κλείνοντας, η προσωπική μου ευχή για τη νέα χρονιά είναι οι πολίτες της χώρας μας να νιώσουν πάλι ασφαλείς και να αποκτήσουν και πάλι την αισιοδοξία που έχασαν τα τελευταία χρόνια. Το μέλλον της Ελλάδας θα είναι φωτεινό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής