Με σημείο τομής τις εθνικές εκλογές, λοιπόν, έχουμε δύο περιόδους: την προεκλογική, όπου η πρωτοβουλία του ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό διασπασμένη∙ και στη μετεκλογική, όπου για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος σχεδίασε και εφάρμοσε μια πραγματικά ενιαία και οριζόντια δομή με αυτό τον σκοπό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η μετεκλογική περίοδος του 2019 ήταν πολύ πυκνή σε επίπεδο νομοθετικής πρωτοβουλίας και διοικητικών ενεργειών ακριβώς γιατί σκοπός μας ήταν να λειτουργήσει ως πυξίδα για τις προσδοκίες που έχουμε από το 2020. Και έτσι θα γίνει: με αφετηρία τα εργαλεία που νομοθετήσαμε το προηγούμενο διάστημα, σκοπεύουμε να κινηθούμε πάνω σε τρεις άξονες.
Αξονας πρώτος, η απλοποίηση των διαδικασιών: έχουμε επικεντρωθεί στα λεγόμενα γεγονότα ζωής με σκοπό να καταργήσουμε όλες τις περιττές διαδικασίες και να εφαρμόσουμε την αρχή «μόνον άπαξ», δηλαδή ο πολίτης να δηλώνει στοιχεία που τον αφορούν μία μόνο φορά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αξονας δεύτερος, η διαλειτουργικότητα μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου: το «μόνον άπαξ» μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον οι υπηρεσίες του Δημοσίου είναι σε θέση να «συνομιλούν» μεταξύ τους για να ανταλλάσσουν και να διασταυρώνουν δεδομένα.
Και άξονας τρίτος: η δημιουργία θεσμών και έργων που θα επιτρέψουν στο κράτος μας να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επενδύσεις σχετικές με την ψηφιακή καινοτομία: από τα οριζόντια έργα πληροφορικής μέχρι την έξυπνη γεωργία και από τα δίκτυα νέας γενιάς μέχρι τις κινηματογραφικές παραγωγές, σε κάθε τομέα της οικονομίας που διαμορφώνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, η χώρα έχει τους ανθρώπους και τον φυσικό πλούτο για να ενθαρρύνει και να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και προστιθέμενης αξίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το κατάλληλο πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έμεινε πίσω, χάνοντας πολλά τρένα. Αντί όμως να κοιτάμε τι (δεν) έγινε, είναι η στιγμή να κινηθούμε με ταχύτητα και ακρίβεια για να προλάβουμε το επόμενο τρένο – το οποίο αυτή τη φορά δεν πρέπει να χάσουμε.
Σε αυτή την αποστολή είμαστε όλοι σύμμαχοι: πολίτες, επιχειρήσεις, δημόσια διοίκηση, όλοι μαζί έχουμε μόνο να κερδίσουμε από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και του κράτους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν η αναγκαία προπαρασκευαστική περίοδος σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο. Το 2020 είναι το έτος που ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα ξεκινήσει να είναι ορατός σε όλους τους πολίτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής