Η μεταρρυθμιστική ατζέντα και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχουν επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, η οποία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλάζοντας, σταδιακά και σταθερά, το αναπτυξιακό της μοντέλο, το οποίο μετατρέπεται από ένα αμυντικό και εσωστρεφές σε ένα δυναμικό, παραγωγικό και εξωστρεφές.
Ο κυρίαρχος στόχος της δυναμικής ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, καθώς επίσης και από τη μεγιστοποίηση της συμβολής των δικών μας πόρων, δηλαδή του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή μόχλευση με τα ιδιωτικά κεφάλαια και τον δανεισμό.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Βασικοί πυλώνες της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας αποτελούν, επίσης, η ανασυγκρότηση του κλάδου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, η διεύρυνση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με την ίδρυση πολλών νεοφυών, αλλά και τη μεγέθυνση των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας εδώ θα είναι καταλυτικός και θα αποτελέσει ένα πραγματικά εθνικό, επενδυτικό και αναπτυξιακό «όπλο», που θα ενεργεί αφενός αντικυκλικά και αφετέρου θα δημιουργεί επενδυτικές προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και θα μπορεί να μετατρέπει πιθανές οικονομικές απειλές σε επενδυτικές ευκαιρίες.
Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, η 4η βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή διαμορφώνουν ήδη τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε και τα οποία δημιουργούν συνδυαστικά προκλήσεις και ευκαιρίες. Η προσαρμογή, από τη μία πλευρά, σε αυτόν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό του συστήματος παραγωγής, του εμπορίου, καθώς όμως και ευρύτερα της πολιτικοκοινωνικής τάξης πραγμάτων, επιτάσσει, όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, την επένδυση στην κατάρτιση, με την επανεκπαίδευση να εστιάζεται στην απόκτηση και στην ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, η κλιματική αλλαγή και η μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική για τον μετριασμό του φαινομένου αποτελεί υψίστη προτεραιότητα, με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.
Η καινούργια χρονιά προμηνύεται ευοίωνη και όντας ρεαλιστικά αισιόδοξος πιστεύω ότι το 2020 θα είναι η απαρχή μίας νέας εποχής για την Ελλάδα, που έχει ως επιλογή μόνο έναν δρόμο να διαβεί: εκείνον που κοιτάει στον ορίζοντα και προϋποθέτει την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής