Στον τομέα της οικογένειας, δέσμευση του υπουργείου, αλλά και προτεραιότητα και της κυβέρνησης συνολικά, είναι η έμπρακτη στήριξή της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο αντιστροφής της αρνητικής δημογραφικής τάσης.
Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει με τη θέσπιση επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ από 1ης/1/2020, στο οποίο μάλιστα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, κατά τον υπολογισμό του, για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.
Στόχος για το 2020 είναι και η καθολική πρόσβαση των οικογενειών στις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των σταθμών, μέσα από τη διεύρυνση της σχετικής χρηματοδότησης των δήμων.
Ακόμα, αναδεικνύεται η σημασία του θεσμού αναδοχής και υιοθεσίας, ώστε το μήνυμα «Μια οικογένεια για κάθε παιδί» να γίνει πραγματικότητα.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να καταστεί απολύτως λειτουργικό. Μερικά μόνο από τα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο είναι η εφαρμογή στην πράξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες, ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνθηκών διαβίωσης στους φορείς παιδικής προστασίας, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το θεσμό της αναδοχής με παράλληλη αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στους ανάδοχους γονείς, καθώς και η ειδική μέριμνα για τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις των παιδιών ΑμεΑ και των εφήβων.
Παράλληλα, στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης παιδιού και οικογένειας, το επίδομα παιδιού συνδέθηκε με την επαρκή φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αφού για τη λήψη του απαιτείται πλέον όχι μόνο η εγγραφή του παιδιού σε σχολείο, αλλά και η πραγματική φοίτησή του, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά αποκτούν τα εκπαιδευτικά εφόδια που χρειάζονται για να εξελιχθούν.
Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο και στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, το υπουργείο προχωράει σε εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της λειτουργίας των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσα από τα οποία η κρατική κοινωνική φροντίδα παρέχεται αποκεντρωμένα.
Προκηρύχθηκαν 317 νέες οργανικές θέσεις, με παράλληλη παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση με τρόπο βιώσιμο. Ταυτόχρονα, στόχος για τις νέες διοικήσεις των Κέντρων είναι η ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού, η συστηματική κατάρτισή του μέσω συμμετοχής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς και το άνοιγμα προς τις τοπικές κοινωνίες μέσα από συνέργειες, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Τέλος, προετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένα μέτρα, για την αποϊδρυματοποίηση, η οποία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το σύστημα πρόνοιας της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής