Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ταξίδι-αστραπή σε Βεγγάζη και Κάιρο, επισήμανε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ανυπόστατη, ενώ η συνάντησή του με τον επικεφαλής του λιβυκού στρατού Χαφτάρ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Πρόκειται για μια κίνηση που ισοδυναμεί με διπλωματική νίκη της χώρας μας, καθώς οι βασικοί παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου δεν αναγνωρίζουν την ψευτοσυμφωνία του Ερντογάν με τους Λίβυους και ακυρώνουν τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το έργο του αγωγού υποστηρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φάνηκε από τη νομοθέτηση των σχετικών πρωτοβουλιών από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη.
Οι κινήσεις της Αθήνας έχουν «εξαγριώσει» τον Ερντογάν, που βλέπει ότι το σχέδιό του να εμφανιστεί ως «σερίφης» της Ανατολικής Μεσογείου δεν τυγχάνει υποστήριξης από τον διεθνή παράγοντα. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, κλιμακώνει τις προκλήσεις του και αμφισβητεί εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.
Το παραλήρημα του Ερντογάν αντιμετωπίζεται από την Αθήνα με αποφασιστικότητα και συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο. Το διεθνές μέτωπο κατά της Τουρκίας είναι ισχυρό και η απομόνωσή της πρωτοφανής. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς και πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια αποτελεσματικότητα, ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παρανομία δεν μπορεί να λογίζεται ως στοιχείο διπλωματίας.
Από την έντυπη έκδοση