Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές στους ηγέτες της Συμμαχίας ότι οι χώρες-μέλη της δεν μπορούν να ανέχονται τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η κλιματική κρίση στο πιάτο μας
Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη διεθνή αστάθεια, τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και την αδυναμία της Ευρώπης να λάβει σαφή θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο πρόεδρος Τραμπ εγκωμίαζε το «φίλο» του, όπως τον αποκάλεσε, Ερντογάν, για τη στάση της Τουρκίας στη Συρία, ενώ την ίδια ώρα η Λιβυκή Βουλή καταδίκαζε το «μνημόνιο συμφωνίας» που υπέγραψε ο Ερντογάν με τη Λιβύη. Την υπογραφή του μνημονίου έχει καταδικάσει και το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι δεν έχει νομική ισχύ και δεν αναγνωρίζεται.
Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν επαγρύπνηση από την ελληνική πλευρά, αλλά και αποφασιστικότητα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καθώς τα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ επικίνδυνα για την Ελλάδα και την Κύπρο και συνδέονται άμεσα με τα γεωπολιτικά σχέδια της Αγκυρας και τις ενεργειακές συμφωνίες.
Οι ψευδοχάρτες που παρουσίασε ο Ερντογάν, εξαφανίζοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα της Κρήτης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και η συμφωνία που συνήψε με την κυβέρνηση-φάντασμα της Λιβύης δεν έχουν καμία νομική βάση, καθώς παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα σημεία αυτά είναι βέβαιο ότι τεθούν στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Δεν αναμένουμε αλλαγή στάσης από την Τουρκία, αλλά πλέον ο Τούρκος πρόεδρος θα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να προασπίσει το Διεθνές Δίκαιο.
Από την έντυπη έκδοση