Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση για άμεση εκλογή μετά από ένα εξάμηνο άκαρπων προσπαθειών στη Βουλή, όσο και η Ν.Δ., με την πρόβλεψη σχετικής πλειοψηφίας χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές, δείχνουν ότι έχουν ένα… πρόβλημα για κάθε λύση.
Τα «ωραία χρόνια» πληρώθηκαν ακριβά
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -που μάλιστα συνοδεύτηκε από το έωλο επιχείρημα ότι η Βουλή της πρώτης φάσης της αναθεώρησης δεσμεύει ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης τη Βουλή της δεύτερης φάσης- δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει: ποια θα είναι η σχέση του πρωθυπουργού με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει πιθανόν εκλεγεί με 5.000.000 ψήφους χωρίς να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες;
Το ωραίο είναι δε ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η πρώτη Βουλή δεσμεύει τη δεύτερη, κάνει ότι ξεχνά πως στην προεκλογική φάση της αναθεώρησης η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου απορρίφθηκε. Αρα, τι ζητάει; Να προχωρήσει η δεύτερη Βουλή διά της πλαγίας στην άμεση εκλογή;
Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, έκανε κάτι απλό: Συνέπτυξε τις προβλεπόμενες διαδικασίες -και τις ανάλογες πλειοψηφίες που απαιτούνται από το Σύνταγμα- σε μία, χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.
Ομως, αν προβλεφθεί στην αναθεώρηση ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με -για παράδειγμα- 135 ψήφους χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές, είναι αντιπαραγωγικό. Ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατή η κατάργηση της απλής αναλογικής, είναι προφανές πως μια συμπολίτευση των 135 ψήφων αναγκαστικά θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει ένας διαφορετικός συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή. Δεν έχει, όμως, νόημα να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν το πρόβλημα είναι ευρύτερο – όταν δηλαδή δεν υπάρχει η δεδηλωμένη, οπότε οι εκλογές γίνονται υποχρεωτικές.
Αλλωστε, η χώρα μας δεν έχει παράδοση κυβερνήσεων μειοψηφίας – και σε περίπτωση ακυβερνησίας η προσφυγή στις κάλπες και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενδεχομένως θα ήταν και λυτρωτική για τον τόπο. Και, φυσικά, αν έχουν προηγηθεί εκλογές, ο Πρόεδρος θα μπορούσε να εκλεγεί και με σχετική πλειοψηφία – διότι, προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό θα ήταν το μικρότερο πρόβλημα για τη χώρα…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου