Τις πολιτικές απορίες λύνουν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυγή» και του ιστοτόπου της.
Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ενιαίο κέντρο
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε με ολοσέλιδο ρεπορτάζ για τις μεθοδεύσεις της Κεντρικής Επιτροπής που ανέδειξε το πρόσφατο συνέδριο. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Φοίβος Κλαυδιανός, «Ενιαίο πολιτικό κέντρο κυβέρνησης και κόμματος». Αυτό που είναι αυτονόητο για το κομματικό όργανο και τους κομματικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η ταύτιση κόμματος και κυβέρνησης, είναι εκτός ευρωπαϊκού δημοκρατικού πλαισίου. Θεωρείται ότι επιβάλλεται η διάκριση μεταξύ της κομματικής εξουσίας και της εκτελεστικής εξουσίας, το αντίθετο δηλαδή απ’ ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παρενέβη στις εργασίες του συνεδρίου και ζήτησε την επανάληψη μιας κρίσιμης ψηφοφορίας με στόχο την κατάργηση της ποσόστωσης που έβαζε κάποια όρια στην ταύτιση κόμματος και κυβέρνησης και φυσικά κράτους.
Η περιγραφή της μεθόδου
Στον ιστότοπο της «Αυγής» (ανάρτηση 25 Οκτωβρίου 2016) περιγράφεται αναλυτικά, πάλι με υπογραφή Φοίβου Κλαυδιανού, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να υπάρξει πλήρης ταύτιση κόμματος και κυβέρνησης. Το σχετικό δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Συλλογική καθοδήγηση κόμματος και κυβέρνησης στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογραμμίζεται από το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Νέο σκηνικό λειτουργίας διαμορφώνεται για την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου έπειτα από τη νέα δομή και τα νέα πρόσωπα που αποφασίστηκαν να έχει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την Κυριακή. Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή, η Πολιτική Γραμματεία θα είναι 29μελής, θα συνεδριάζει σε τακτική βάση μία φορά το μήνα για θέματα στρατηγικής και θα χωρίζεται σε δύο υπο-όργανα, που θα λειτουργούν ξεχωριστά και θα συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με μοναδικά κοινά μέλη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και το γραμματέα του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα. Τα δύο αυτά όργανα θα είναι το Πολιτικό Συμβούλιο και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχολείται με όλα τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής και θα αποτελείται από 11 μέλη, κυρίως υπουργούς ή άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό το όργανο επιδιώκεται να αντικαταστήσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που, μέχρι τώρα, συσκεπτόταν κάθε Δευτέρα, αναβαθμίζοντάς το σε θεσμοθετημένο και ψηφισμένο συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα ασχολείται με οργανωτικά και πολιτικά θέματα που αφορούν κυρίως στην Κουμουνδούρου. Θα αποτελείται από 16 μέλη, κυρίως αμιγώς κομματικά στελέχη».
Επιδίωξη του νέου σχήματος και ειδικά του Πολιτικού Συμβουλίου, μας πληροφορεί η «Αυγή», είναι «η θεσμοθέτηση ενός βουλευόμενου συλλογικού οργάνου στην κυβέρνηση (δηλαδή του Πολιτικού Συμβουλίου) μικρότερου και πρακτικότερου του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτές οι ανάγκες είχαν αναγνωριστεί από τους περισσότερους και είχαν προηγηθεί αρκετές διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η περιγραφή είναι πλήρης, ο κ. Τσίπρας, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ελέγχουν πλήρως την κυβέρνηση μέσω του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο μετατρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια καθαρά τυπική υπόθεση.
Η κυριαρχία της μειοψηφίας
Με τις κομμουνιστικού τύπου μεθόδους που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας επιβάλλεται ο πλήρης έλεγχος στην κυβέρνηση και στο 36% των ψηφοφόρων που εκπροσωπεί με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, από το σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Επιβεβαιώνεται ότι ένας μειοψηφικός πολιτικός μηχανισμός με κομμουνιστικού τύπου οργάνωση αξιοποίησε τα λάθη και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για να επιβάλει τον πολιτικό του έλεγχο, αλλοιώνοντας τους κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος.
Η πολιτική στρέβλωση που επιβλήθηκε στη βάση σχεδίου και πρωτοβουλιών του ίδιου του κ. Τσίπρα έχει τεράστια σημασία και για τη λειτουργία της οικονομίας. Με αυτή τη μεθοδολογία είναι πρακτικά αδύνατον να αποτραπεί η ανάπτυξη του κομματικού κράτους, να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες και να εξασφαλιστεί κάποια ποιότητα στη διαχείριση, από το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Ολα περνάνε και ελέγχονται από την κομματική καθοδήγηση και το σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Γι’ αυτό, άλλωστε, βγήκαν πρώτοι σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή από το κομματικό συνέδριο διάφορα κομματικά στελέχη που απέτυχαν παταγωδώς στους τομείς κυβερνητικής ευθύνης τους και αξιολογούνται ιδιαίτερα αυστηρά από την κοινωνία, όπως ο Σκουρλέτης, ο Πολάκης και ο Φίλης.
Το κόμμα δεν ενδιαφέρεται για την άποψη της κοινωνίας αλλά για τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας.
Η νομή της εξουσίας
Ο απόλυτος έλεγχος της εξουσίας επιδιώκεται για πολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, δηλαδή για τη νομή της. Οι πολιτικοί καβγάδες που εξελίσσονται στην κυβέρνηση εν όψει ανασχηματισμού έχουν σχέση με «χρυσές» υπογραφές και όχι βέβαια με ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία αξιοποιούνται σε μια μάταιη προσπάθεια κάλυψης της ιδιοτέλειας των ανώτατων στελεχών. Για παράδειγμα, ο κ. Σκουρλέτης, που δεν θέλει να αποχωριστεί τις υπογραφές στον τομέα της Ενέργειας, έχει ήδη υπογράψει τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ έχει καλύψει πολιτικά ενέργειες της διοίκησής της σε όφελος των λεγόμενων διαπλεκόμενων συμφερόντων, όπως για παράδειγμα του γνωστού κατασκευαστικού ομίλου που έχει επενδύσει στα υπό ανάπτυξη, με τη βοήθεια Κινέζων επενδυτών, κοιτάσματα άνθρακα.
Επομένως, δεν υπάρχει κάποιου είδους ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά ένας άγριος καβγάς για τη νομή της εξουσίας. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, πλειοδοτεί στις Βρυξέλλες στην ανάληψη μνημονιακών υποχρεώσεων από την Ελλάδα και στην ιδιωτικοποίηση των πάντων σε βάθος εκατονταετίας, ενώ εμφανίζεται στην Αθήνα σαν ο αρχηγός της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, της λεγόμενης ομάδας των 53+.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο εκφράζει την ταύτιση του κόμματος με την κυβέρνηση για τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας και της νομής της, εκλέχτηκαν οι υπουργοί Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και συμπληρώνονται από τους βουλευτές Φωτεινή Βάκη, Ράνια Σβίγγου, Τασία Χριστοδουλοπούλου και τους ισχυρούς παράγοντες με άλλες αρμοδιότητες Νίκο Βούτση, Ρένα Δούρου και Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Για όσους αναρωτιούνται πώς ακριβώς κατανέμονται τα μέλη του εξαιρετικά σημαντικού Πολιτικού Συμβουλίου και του κομματικών καθηκόντων Εκτελεστικού Συμβουλίου, με βάση τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στην εσωτερική διαπραγμάτευση της εξουσίας και της νομής της, η «Αυγή» λύνει τις απορίες. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ: «Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στη νέα Πολιτική Γραμματεία (27 μέλη) είναι οι εξής: “Ενωτική Κίνηση” 9 (3 στο Πολιτικό Συμβούλιο και 6 στο Εκτελεστικό Συμβούλιο), “53+” 8 (3+5), “Πλατφόρμα 2010” 6 (2+4), από την ομάδα των ιστορικών στελεχών δύο στο Πολιτικό Συμβούλιο, “Σοσιαλιστική Τάση” ένας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και ένας ανεξάρτητος στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Γιάννης Δραγασάκης».
Αυτός είναι ο κομμουνιστικού τύπου ΣΥΡΙΖΑ του 4% που ελέγχει την κυβέρνηση που είχε κάποτε την υποστήριξη του 36% των ψηφοφόρων και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε.
Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής