Πράγματι, θα μπορούσε η διαδικασία για τους απoδ;hμους να είναι καλύτερη με την καθιέρωση επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου και οι όροι του ΚΚΕ είναι αναχρονιστικοί. Ωστόσο, νομίζουμε ότι ο κ. Μάνος στο θέμα αυτό κινείται με τη λογική του ταύρου που χτυπά με το κεφάλι του στον τοίχο περιμένοντας να γκρεμισtεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ταύρος ήταν και το έμβλημα του Kόμματος των Φιλελευθέρων που είχε ιδρύσει ο πρώην υπουργός το 1999.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, η μη λύση είναι καλύτερη έστω και από την κουτσουρεμένη λύση, όταν για να αλλάξει το σημερινό εκλογικό σύστημα απαιτούνται 200 ψήφοι, επομένως και αυτές του ΚΚΕ. Ακολουθώντας το σκεπτικό του κ. Μάνου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μόλις θα άκουγε την πρόταση του ΚΚΕ έπρεπε να την απορρίψει αυτομάτως καθώς δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο ενώ θέτει όρους σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα παραμονής των Ελλήνων ψηφοφόρων στο εξωτερικό. Αμέσως μετά θα εξηγούσε στον ελληνικό λαό ότι η ψήφος των αποδήμων δεν κατέστη δυνατή λόγω της στείρας άρνησης του ΚΚΕ. Και μετά, τι;
Οι Ελληνες του εξωτερικού θα έμεναν ξεκρέμαστοι και δικαίως θα ζητούσαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση γιατί δεν δέχθηκε να μπορούν να ψηφίζουν έστω και αν πρέπει να αποδείξουν ότι ζούσαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια από τα τελευταία 35, έστω κι αν ορισμένοι από αυτούς θα αποκλείονταν από τη διαδικασία και θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην πατρίδα για να ψηφίσουν. Η μη λύση δεν είναι λύση. Ακόμη και οι ταύροι κάποτε σταματούν να χτυπούν το ματωμένο κεφάλι τους στον τοίχο αναζητώντας διέξοδο. Στην πολιτική, το εφικτό είναι το ζητούμενο. Εκτός εάν αυτό που προέχει είναι να βγάλουμε το γινάτι μας καταγγέλλοντας το κάθε ΚΚΕ χωρίς να αναζητούμε έναν έστω και κακό συμβιβασμό, που είναι καλύτερος από το πλήρες αδιέξοδο.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Η κριτική του κ. Μάνου θα έπρεπε να απευθύνεται κυρίως στους «προοδευτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να ψηφίζουν οι απόδημοι δεν θα υπήρχε ανάγκη συμβιβασμών με το ΚΚΕ. Και ο ταύρος δεν θα κλεινόταν στους τέσσερις τοίχους.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο ΤΑΙΠΕΔ θα άνοιξαν σαμπάνιες βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτικών και επιχειρηματικών ομίλων για το 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Χθες εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 0%, είναι ζήτημα χρόνου να περάσουν και αυτοί οι τίτλοι στη ζώνη των αρνητικών επιτοκίων. Οι αγορές ανακαλύπτουν ξανά την Ελλάδα, οι επενδυτές βλέπουν ότι οι αξίες είναι υποτιμημένες και σπεύδουν να τοποθετηθούν όχι μόνο στις ΔΕΚΟ αλλά και στη «μικροκλίμακα» των ακινήτων.
Η κυβέρνηση μειώνοντας τους φόρους και ψηφίζοντας το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται φιλικότερο και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Οσο ελκυστικότερη γίνεται η χώρα για μπίζνες τόσο υψηλότερα είναι τα έσοδα του Δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις και ποιοτικότερα τα επενδυτικά κεφάλαια. Οι εξελίξεις αυτές θα περάσουν και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, ήδη η αναθέρμανση της οικοδομής έχει κινητοποιήσει επαγγελματίες, που βλέπουν αυξημένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες ύστερα από αρκετά χρόνια ύφεσης. Το κλίμα είναι θετικό, κανείς δεν περίμενε τέτοια βελτίωση του δείκτη προσδοκιών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση