Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η πρώτη κίνηση πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή από την Standard & Poor’s, που είχε διστάσει τον Ιούλιο να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας.
Τα ομόλογα καταγράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ, το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο μειώθηκε στο 1,27%, ενώ μετά τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια και οι πενταετείς τίτλοι κινούνται κοντά στο μηδενικό κόστος δανεισμού. «Παρακαλούν να μας δανείσουν», όπως έλεγε και ο Τσίπρας το 2015.
Η θετική αυτή εξέλιξη στο μέτωπο της αγοράς ομολόγων μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία, καθώς είναι πλέον εφικτή η πρόσβαση στις αγορές για τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις.
Κλειδί των εξελίξεων είναι η αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή της Βουλής για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, συνόψισε την αλλαγή αυτή με τη φράση «τέλος στα υπερπλεονάσματα». Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε περιοριστική πολιτική υπερβαίνοντας τον κ. Σόιμπλε κατά 11 δισ. ευρώ μέσω αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, που ήταν υψηλότερα από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε 100 ημέρες έχει πείσει τους επενδυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και ότι η μείωση των φόρων θα επιφέρει τελικά αύξηση των δημοσίων εσόδων. Οπως αποκάλυψε ο κ. Σκυλακάκης, όταν πήγε τον Ιούλιο στο Γενικό Λογιστήριο και ζήτησε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία να πληροφορηθεί τον δημοσιονομικό χώρο για το 2020 η απάντηση ήταν ότι υπήρχε κενό 1,1 δισ. ευρώ. Τώρα ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μειώσεις φόρων που θα χρηματοδοτηθούν από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε τουριστικές περιοχές ενώ δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Αυτό που πρέπει να πράξει η κυβέρνηση είναι να μετακυλίσει το χαμηλό κόστος δανεισμού στη λιανική τραπεζική αγορά ώστε οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες να μπορέσουν να προχωρήσουν τις δικές τους επενδύσεις. Και βέβαια να αντιμετωπίσει φαινόμενα που προκαλούν την κοινή γνώμη, όπως οι υψηλές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των τραπεζών…
Αντιπολίτευση από το βαθύ παρελθόν
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη χωνέψει τη βαριά ήττα που υπέστη από τον «λίγο», όπως τον αποκαλούσε από τα πρωθυπουργικά έδρανα, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ας έχουν περάσει 100 ημέρες από την 7η Ιουλίου. Επιθυμεί να εμφανίζεται ως συνεχιστής της «προοδευτικής παράταξης» αλλά η τοξικότητα του διχαστικού του λόγου κυριαρχεί στις εμφανίσεις του.
Χθες κατά την περιοδεία του στην Κρήτη επινόησε νέο αφήγημα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απομόνωσή του στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. «Στόχος της Δεξιάς χρόνια τώρα είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Αν μπορούσαν να βγάλουν την Κρήτη από τον εκλογικό χάρτη θα το έκαναν», είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ο πρωθυπουργός κατάγεται από την Κρήτη. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξυπνήσει αντιδεξιά ανακλαστικά όταν η βασική διαχωριστική γραμμή της κοινωνίας είναι η πρόοδος και η οπισθοδρόμηση. Γιατί αν αριστερή πολιτική είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο υπερταμείο, οι φοβέρες για τη «Δεξιά του ’50» δεν τρομάζουν ούτε τα μικρά παιδιά.
Win win αλλά για τα Σκόπια
Εγκαίρως είχαμε επισημάνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Σκοπίων. Η άρνηση της Γαλλίας να εγκρίνει την έναρξη της ενταξιακής πορείας τους ανέδειξε μία ακόμη επιζήμια πτυχή της συμφωνίας. Η εσωτερική αλλαγή στην ονομασία του γειτονικού κράτους σε «Βόρεια Μακεδονία» έχει συνδεθεί με το ενταξιακό κεφάλαιο.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι γείτονες δεν πήραν πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση για έναρξη των συζητήσεων, στο εσωτερικό της χώρας τους μπορούν να χρησιμοποιούν εντός συνόρων την ονομασία «Μακεδονία», χωρίς να παραβιάζουν τη συμφωνία! Κατάσταση win win για τα Σκόπια, διπλά χαμένη η Ελλάδα. Ο Τσίπρας διαπραγματεύθηκε ερήμην του ελληνικού λαού και αποδεικνύεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε δεν έχει δικλίδες ασφαλείας για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου