ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ έχει καλλιεργηθεί, οι καλές προθέσεις έχουν διαπιστωθεί και η αναγκαιότητα έχει συνομολογηθεί: Οι Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα ισότιμης ψήφου με τους Eλληνες του εσωτερικού.
Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Μοναδική σίγουρη εξαίρεση από τη διαφαινόμενη συναίνεση της κοινής λογικής και της δημοκρατικής συμπεριφοράς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκεί φαίνεται πως με τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα μπει μια πρώτη «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ των 5 κομμάτων που θέλουν την ισότιμη ψήφο των ομογενών, με τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει τους ομογενείς πολίτες β’ κατηγορίας.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι αρκετά πιθανόν πλέον, στο τέλος της διαδικασίας, να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία, η οποία να υπερβαίνει τις 200 ψήφους. Κάτι που αν τελικώς επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι οι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Eλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τις επόμενες εκλογές.
Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της «διαχωριστικής γραμμής» ανάμεσα στη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση από τη μια και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Ο Κ. Μητσοτάκης πηγαίνει σε αυτές τις συναντήσεις με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση ενσωμάτωσης ή εξεύρεσης συνθετικής λύσης στα επιμέρους θέματα, όπως η επιστολική ψήφος, ή αν θα δημιουργηθεί εκλογική περιφέρεια εξωτερικού ή αν η κατανομή των ψήφων των ομογενών θα γίνει στην επικράτεια ή σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Η μείζων συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπει την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού και μάλιστα ισότιμης ψήφου με τους υπόλοιπους Ελληνες.
ΕΤΣΙ, οι 4 από τις 5 συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη έχουν αντικείμενο, καθώς υπάρχει κατ’ αρχήν σύγκλιση στο μείζον. Ενώ και οι διευκρινίσεις που έχει δώσει ο υπ. Εσωτερικών φαίνεται πως ενισχύουν τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου στα εκκρεμή-τεχνικά ζητήματα. Ο Τ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι το δικαίωμα ψήφου δεν αφορά περισσότερους από 350.000 Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν και ενεργή οικονομική σχέση με την Ελλάδα. Καταρρίπτονται έτσι π.χ. τα προσχηματικά επιχειρήματα περί Ελλήνων 3ης και 4ης γενιάς που δεν έχουν καμία σχέση και γνώση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της ημέρας, ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθούν απομονωμένοι με τις εμμονές και τη μικροκομματική αντίληψή τους. Δεν επιθυμούν την ισότιμη ψήφο των ομογενών γιατί -προφανώς- μετρώντας τα κουκιά, βρίσκουν ότι δεν τους συμφέρει εκλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που στις εθνικές εκλογές πήρε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές, στις οποίες ψήφισε κι ένα μικρό μέρος των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλωστε, ξέρει ότι σημαντικό μέρος των «μεταναστών της κρίσης» είναι αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής.
Τέλος στη μετριοκρατία
Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε εξ αρχής να δώσει το στίγμα του, λέγοντας διά του «θεωρητικού» του, Α. Μπαλτά, πως «η αριστεία είναι ρετσινιά». Και μετά ακολούθησε πλήθος ενεργειών και συμβολισμών, που υπηρετούσαν αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία. Δεν χρειάζεται να είσαι άριστος. Δεν χρειάζονται οι πολλές γνώσεις αν έχεις περπατήσει στους «δρόμους του αγώνα». Δεν χρειάζεται η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα, γιατί «όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα».
Διάφορα «δεν χρειάζεται», που ύμνησαν και βόλεψαν την ανεπάρκεια και τη μετριοκρατία κι «έσπρωξαν» προς «τα κάτω» πολλές από τις αξίες και τις δεξιότητες που απαιτείται να έχει μια κοινωνία και η νεολαία της προκειμένου να είναι κανονική και να κοιτάζει στα μάτια τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Κάπως έτσι προέκυψε το «έκτρωμα Γαβρόγλου», που κατήργησε τη βάση εισόδου στα πανεπιστήμια, που δημιούργησε «ελεύθερης πρόσβασης» σχολές, που έριξε τον πήχυ της εκπαίδευσης παντού και πήρε τη σημαία από τους άριστους και την έβγαλε στην κλήρωση.
Η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η υπ. Παιδείας, Ν. Κεραμέως, επιστρέφει τη σημαία εκεί που πρέπει να ανήκει, προκειμένου η κάθε νέα γενιά να κοιτάζει ψηλά και όχι χαμηλά. Γιατί το πού κοιτάζει η νεολαία μιας χώρας προδιαγράφει και προς τα πού θα πάει η ίδια η χώρα. Η επιστροφή της σημαίας στην αριστεία αποτελεί, εκ των πραγμάτων, και μέρος της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε μέσα σε 4,5 χρόνια να την τραυματίσει βαριά.
Σκληρά τζαρτζαρίσματα…
Η σύνθεση της προανακριτικής προϊδεάζει για σκληρές νομικές και πολιτικές κόντρες, καθώς συμμετέχουν σε αυτήν έμπειροι νομικοί, αλλά και σκληρά πολιτικά καρύδια.
Θα αρκούσε ίσως η παρουσία του Π. Πολάκη, ο οποίος δεν είναι νομικός, αλλά γεννημένος για να τσακώνεται, για να συμπεράνει κανείς ότι το θερμόμετρο θα ανεβαίνει πολύ συχνά στην προανακριτική. Αλλωστε θα έχει συμπαραστάτες κυρίως τον «σκληρό» Δ. Τζανακόπουλο, τον «παγωμένο» Γ. Ραγκούση και τον «θορυβώδη» Σπ. Λάππα. Ομως και από την άλλη, πέραν των αρκετών νομικών, θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και οι Κ. Κυρανάκης, Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Δ. Μαρκόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος, οι οποίοι κάθε άλλο παρά «μασάνε».
Τη Δευτέρα, λοιπόν, αρχίζουν οι εργασίες της προανακριτικής, οι οποίες είναι βέβαιο ότι δεν θα προκαλέσουν πλήξη σε κανέναν…
Δύο οι διαρροές…
Η ενδελεχέστερη «μελέτη» των ψηφοδελτίων δείχνει ότι οι πραγματικές «διαρροές» στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής τελικά ήταν 2. Τα 4 άκυρα ψηφοδέλτια ήταν κανονικά άκυρα. Αφού μαζί με το ψηφοδέλτιο του «ναι» -τα περισσότερα- ή του «όχι», είχαν μαζί και το λευκό ψηφοδέλτιο ή το …συνδετήρα με τον οποίο μοιράστηκαν τα ψηφοδέλτια.
Οι μετακινήσεις από την πλευρά του «ναι» (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ.) στο «όχι» (ΣΥΡΙΖΑ) ήταν μόνο δύο. Γι’ αυτό άλλωστε και το «όχι» με παρόντες 82 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 84 ψήφους.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ. πιστεύουν ότι οι 2 διαρροές ήταν από το άλλο κόμμα. Και το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι και οι δυο λένε και ονόματα…
Απορίες
1. Είπε ο Τ. Μπαλτάκος ότι «η προανακριτική είναι νομική αποτυχία της Ν.Δ. και πολιτική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ»; Ετσι θα ’ναι…
2. Τι είδους «σύντομη ενημέρωση της δικογραφίας» και σε ποιους έκανε ο Στ. Κοντονής εκείνο το βράδυ στο Μ. Μαξίμου; Θα μιλήσει με δική του πρωτοβουλία ο κ. Κοντονής ή θα περιμένει;
3. Δεν είναι κρίμα να μην είναι πρωθυπουργός ο «λαλίστατος», που με μια κουβέντα του θα έβαζε στη θέση τους και τον Ερντογάν και τον Τραμπ;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου