Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να πριμοδοτεί την εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κόσμο της εργασίας επιλέγοντας να εφαρμόσει μια πολιτική που υπονόμευε τις θέσεις απασχόλησης και έπληττε τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Υψηλή φορολογία και υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που οδηγούσαν σε μείωση των εισοδημάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων, αναστολή εργασιών, αλλά και μαύρη εργασία. Στην πραγματικότητα, αυτό το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο για ανασφάλιστη εργασία από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Επιπλέον, η εξουδετέρωση των ωφελημάτων που παρέχει το ασφαλιστικό σύστημα που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας περίπου ίδια σύνταξη για εργαζόμενους είτε με 40 χρόνια ασφάλισης είτε με 20, είναι προφανές ότι λειτουργεί αποθαρρυντικά. Αντί να πριμοδοτεί όσους έχουν πολλά χρόνια δουλειάς, βελτιώνοντας τις αποδοχές τους, τελικά οι συντάξεις ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω. Δηλαδή σχεδόν εξομοιώνονται τα πολλά με τα λίγα ένσημα.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, εκτός από άδικος και αναποτελεσματικός, αποδείχθηκε και αντισυνταγματικός σε βασικές διατάξεις του. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να χτιστεί με βάση μικρότερες εισφορές που θα ελαφρύνουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά και θα μπορούν να πληρώνονται ώστε να έχει περισσότερα έσοδα και το κράτος.
Θα πρέπει δηλαδή να ευνοεί την απασχόληση, να προβλέπει καλύτερους συντελεστές για το ύψος των συντάξεων των σημερινών εργαζομένων, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους, αλλά και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ώστε και οι νέες γενιές να πάψουν να ανησυχούν ότι μπορεί και να μην πάρουν κάποτε σύνταξη.
Από την έντυπη έκδοση