Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του προέδρου του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, διέλυσε πολλούς από τους μύθους που είχε πλάσει η Αριστερά και οι οποίοι είχαν ως τελικό αποτέλεσμα η χώρα μας να βαρύνεται διεθνώς με την ντροπή της Μόριας.
Είχε ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει από το βήμα της Βουλής ότι θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων στις χώρες του Βίζενγκραντ επειδή δεν δέχονται στα εδάφη τους τις ποσοστώσεις προσφύγων που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα να ζητά στήριξη και από τις υπόλοιπες δυνάμεις του Κοινοβουλίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «Ορμπαν τον ανεβάζει και Ορμπαν τον κατεβάζει». Ο Μητσοτάκης τα βάζει με τον Ορμπαν για άλλη μία φορά, όπως έγινε αντιληπτό σε όλους.
Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία με κανόνες και συγκεκριμένη διαδικασία. Η θέση αυτή σίγουρα θα προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου γιατί χαλάει το αφήγημα των «κυβερνητικών ακροδεξιών και αιμοσταγών νεοφιλελεύθερων». Ειδικά η αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα προσφυγόπουλα όχι μόνο πρέπει να ενταχθούν στα σχολεία αλλά θα αισθάνεται υπερηφάνεια εάν θα παρελαύνουν με την ελληνική σημαία στα χέρια τους, πρέπει να χάλασε πολλά προσχέδια ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τους ακραίους και ξενοφοβικούς της Δεξιάς.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Απέναντι στις ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και στην αυθαιρεσία κάποιων που αυτοαποκαλούνται «δικαιωματιστές», με το αζημίωτο πολλές φορές, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που θα απασχολεί την Ευρώπη για αρκετά ακόμη χρόνια. Η Αριστερά δεν αναγνωρίζει το διαχωρισμό του πρόσφυγα με το μετανάστη, ουσιαστικά ζητάει την ανεμπόδιστη είσοδο όσων επιζητούν διέξοδο στις χώρες της Ευρώπης. Εχουμε φτάσει στο σημείο να εξομοιώνονται οι Ελληνες των περασμένων γενεών, που μετανάστευαν σε Ευρώπη και Αμερική, ύστερα από αιτήματα των χωρών αυτών που ήθελαν εργατικά χέρια, με τους σημερινούς μετανάστες της Ασίας που έρχονται παράτυπα και πολλές φορές χωρίς να διαθέτουν το παραμικρό έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η διαδικασία ασύλου είναι «εξατομικευμένη» υπόθεση, αφορά κάθε πρόσωπο ξεχωριστά και οι υποθέσεις κρίνονται με δικαστικές αποφάσεις και όχι με συνεδριάσεις των γενικών συνελεύσεων των «δικαιωματιστών».
Επίσης το γεγονός ότι στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν δρουν θύλακες των ταλιμπάν, δημιουργώντας σκηνικό εμφυλίου, δεν μετατρέπει αυτόματα τις χώρες αυτές, στο σύνολό τους, σε εμπόλεμες. Οσοι διατρέχουν κίνδυνο μπορούν να μεταναστεύσουν εντός των χωρών τους, σε ασφαλείς περιοχές και όχι να διανύουν δεκάδες χιλιάδες χιλιομέτρων σε άγνωστα εδάφη με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε κάθε βήμα τους.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε χθες ότι η Αγκυρα προσπαθεί να «αξιοποιήσει» το μεταναστευτικό πρόβλημα για να πετύχει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις και κυρίως να προσαρτήσει εδάφη στα σύνορα με τη Συρία, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να χτίσει κέντρα διαμονής προσφύγων. Η πίεση της ελληνικής πλευράς θα είναι τόσο προς την Ευρώπη, προκειμένου να ισχύσει η μεταφορά προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη και προς την Τουρκία. Καλύτερη προστασία των συνόρων, αυστηρότερη και ταχύτερη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ενεργότερη συμμετοχή της Ευρώπης για την παράμετρο της Τουρκίας. Λογικές απαντήσεις απέναντι σε ιδεοληπτικές θολούρες, από τις οποίες κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μαγνήτη των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου