Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ναι, ήταν ανάγκη να χάσουν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου προκειμένου η ελπίδα να διαδεχθεί την απαισιοδοξία και τη στασιμότητα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα, που συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Σεπτέμβριο. Ειδικά ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2000. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται πρωτίστως με την κυβερνητική αλλαγή. Η τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης προήλθε από την άμεση υλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία αφορούσαν και στα νοικοκυριά, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η επέκταση της ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, οι Ελληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2010.
Οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης είναι οι Βούλγαροι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση. Για να αντιληφθεί και ο φίλος του κ. Φλαμπουράρη, που ακόμη απορεί πώς έχασε ο Τσίπρας τις εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα, το 33% των νοικοκυριών διαπίστωσε ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε τους τελευταίους 12 μήνες ενώ μόνο το 19% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η επιδείνωση των οικονομικών του. Επιπλέον η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας περιορίζεται, μόνο το 16% των καταναλωτών θεωρεί ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν από 29% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα βελτιώνεται στην αγορά και οι προσδοκίες των πολιτών παραμένουν υψηλές για την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έχασε τις εκλογές γιατί φόρτωσε με φορολογικά βάρη νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά, όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης, δεν χρειάζεται να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας. Αρκεί που βρίσκονται οι περαστικοί διαβάτες που απορούν πώς έχασε ο «ανίκητος», όπως κάποτε υπήρχαν εκείνοι οι άγνωστοι έμποροι που έβγαιναν στους δρόμους για να επευφημήσουν τον υφυπουργό Εργασίας που τους είχε ανεβάσει στα ύψη τις εισφορές.
ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ NETFLIX!
Αλήθεια, πώς δεν είχε σκεφτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη λύση που βρήκε στο πιτς φιτίλι ο Νίκος Παππάς για τη Nova; Αντί να αγοράσει το καλωδιακό κανάλι ένας εφοπλιστικός και μιντιακός όμιλος που διαπραγματεύεται τους όρους με τις τράπεζες, ας δώσει η ΕΡΤ 200 εκατομμύρια και να κρατικοποιηθεί πλήρως το ποδόσφαιρο! Και όχι μόνο η μπάλα αλλά και τα σίριαλ ή οι κινηματογραφικές παραγωγές. Αυτό που δεν υλοποίησαν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τη Nova, σύμφωνα με τον κ. Παππά, μπορεί να τα πληρώσει η ΕΡΤ. Εις υγείαν των φορολογουμένων δηλαδή. Μετά τη Nova, έπεται η κρατικοποίηση του δικτύου Netflix, γιατί όχι και της Disney. Λεφτά υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Παππά, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ο σοσιαλισμός με τα λεφτά των άλλων έχει τελειώσει…
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και έτσι αύριο δεν θα κυκλοφορήσει ο «Ελεύθερος Τύπος», όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες. Ωστόσο, η απεργία στην ενημέρωση θα πλήξει σχεδόν αποκλειστικά τον έντυπο Τύπο και όχι τα υπόλοιπα μέσα. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να εισπράττουν κανονικά τα έσοδα από τις διαφημίσεις, στο διαδίκτυο αρκετά sites ανεβάζουν ειδήσεις όπως μία κανονική εργάσιμη, ενώ η ενημέρωση διαχέεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η σημερινή απεργία θα πλήξει τις εφημερίδες που χάνουν έσοδα σε δύσκολους καιρούς αλλά όχι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που δεν θα έχουν απώλειες από την κινητοποίηση…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου