Γράφει ο Γεώργιος Οικονόμου*
Η αντίληψη ότι η Σουηδία είναι «η πιο επιτυχημένη κοινωνία που γνώρισε η ανθρωπότητα» έχει κλονισθεί. Προ τριετίας, σοβαρές ταραχές, πυρπολήσεις οικιών και αυτοκινήτων, λεηλασίες κ.λπ. που ξέσπασαν σε προάστιο της Στοκχόλμης με μεγάλο αριθμό μεταναστών, δημιούργησαν ρωγμές στην εικόνα της.
Εκτοτε τα πράγματα έχουν αγριέψει. Μια παράλληλη κοινωνία αναφύεται και αμφισβητεί το μονοπώλιο του κράτους στη διαχείριση της τάξεως. Πολλά προάστια έχουν γκετοποιηθεί και προσομοιάζουν με την άγρια Δύση. Ενδημεί πόλεμος συμμοριών και η Αστυνομία είναι αδύναμη μπροστά στα προβλήματα που συσσωρεύονται.
Μεγάλο πρόβλημα είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, αφικνούντο περίπου 400 ετησίως, όλα δε είχαν ανάγκη κατοικίας, κοινωνικής συμπαραστάσεως και σχολείου. Το 2014 ο αριθμός ανέβηκε στις 7.000. Πέρυσι υπήρχαν 35.000 εγγεγραμμένα στους καταλόγους.
Τα παιδιά προέρχονται από παντού. Αφγανιστάν, Σομαλία, Συρία, Αιθιοπία, Ιράκ, Μαρόκο και Ερυθραία. Πολλά δραπετεύουν από τον πόλεμο άλλα και από τη φτώχεια. Τα αγόρια υπερτερούν πέντε προς ένα, πολλά ψεύδονται για να μην απελαθούν. Το κόστος συντηρήσεως ενός ανήλικου μετανάστη είναι κοντά στα 180 € ημερησίως. Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα, αλλά δυσκολεύονται να αφομοιωθούν. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τους παρασύρουν. Εμποροι ναρκωτικών, προαγωγοί, συμμορίτες και τζιχαντιστές.
Τα παραβατικά επεισόδια είναι πολλά και έπαυσαν να αποτελούν είδηση. Πολλά παιδιά εξαφανίζονται. Ο κίνδυνος διολισθήσεως στο έγκλημα και στην πορνεία είναι μεγάλος. Οι υπαίτιοι είναι γνωστοί, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταγγελίες ούτε καν καταγράφονται. Πιστεύεται ότι οι Αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο και αυτό αντανακλάται στην αλματώδη άνοδο των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων και εμπρησμών στα κέντρα φιλοξενίας.
Ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσεως, η Σουηδία έχει γίνει ρεαλιστική και λιγότερο ρομαντική. Τα περάσματα ελέγχονται και η επικοινωνία γίνεται πιο δύσκολα. Υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται. Υπολογίζεται ότι εφέτος θα απορριφθούν περίπου 4.000, αύξηση 30% από πέρυσι, αλλά εκκρεμούν ακόμη 22.000. Συνήθως 2/3 απελαύνονται βιαίως και το 1/3 εγκαταλείπει τη χώρα οικειοθελώς.
Σύντομα η Σουηδία θα φθάσει στα όρια των αντοχών της. Αλίμονο στα μεσογειακά κράτη υποδοχής.
*Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής