Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τότε ο Τσίπρας έταζε λαγούς με πετραχήλια. Θα έσκιζε τα Μνημόνια και οι δανειστές, αφού θα παρακαλούσαν να μας δανείσουν, θα διέγραφαν το επονείδιστο δημόσιο χρέος.
Τώρα ο Μητσοτάκης έχει δημοτικότητα 74%, που παραπέμπει σε ηγέτες του ανατολικού μπλοκ, χωρίς να υποσχεθεί θαύματα και αυταπάτες. Πολύ απλά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί μιλάει με ειλικρίνεια και πράττει περισσότερα από όσα περίμεναν ακόμη και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.
Η τελευταία έρευνα της Metron Analysis έδειξε ότι σε διάστημα μόλις τριών μηνών η αισιοδοξία επέστρεψε στην κοινή γνώμη και το στοιχείο της αυτοπεποίθησης κυριαρχεί στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 61% των πολιτών απαντούν προς τη σωστή έναντι 27% που απάντησε προς τη λάθος όταν μόλις τον Μάιο η εικόνα ήταν η ακριβώς αντίθετη. Μόνο το 30% υποστήριζε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ το 64% τοποθετούνταν αρνητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται θετικά για το αύριο της χώρας όπως και το 79% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης δημιουργείται στην κοινωνία μία θετική δυναμική, που έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Οι αγορές τιμολογούν χαμηλότερα το ρίσκο της χώρας. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν διαρκώς ιστορικά ρεκόρ μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου δανεισμού. Οι επενδυτές «ξαναβλέπουν» την Ελλάδα για ευκαιρίες ενώ οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες θα έχουν από φέτος φορολογία 24% από 28% και από το 2020 μόλις 20%.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης έχει πλέον θετικό πρόσημο ενώ δύο στους τρεις πολίτες έμειναν ικανοποιημένοι από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Είναι σαφές ότι ο «μήνας του μέλιτος» για την κυβέρνηση μπορεί να πάρει μορφή πολιτικής κυριαρχίας εάν διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί παραγωγής έργου από τους υπουργούς και δοθεί έμφαση σε δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι φυσικά η ανόρθωση της οικονομίας και το δεύτερο η βελτίωση της καθημερινότητας. Στο πρώτο μέτωπο οι ενδείξεις είναι θετικές, η ανάπτυξη μπορεί να αποκτήσει πρωτόγνωρους ρυθμούς εφόσον δεν επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα. Οι αγορές παραμένουν ασταθείς παγκοσμίως ενώ η Γερμανία οδεύει σε ύφεση κι αν δεν ανοίξει το πουγκί της για να τονώσει τη ζήτηση της οικονομίας της, θα παρασύρει καθοδικά το σύνολο της ευρωζώνης.
Στο μέτωπο της καθημερινότητας, όλα θα κριθούν σε δημόσια ασφάλεια, Παιδεία, Υγεία και συγκοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τις αρνητικές του επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί για το εάν θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Οι πρώτες κινήσεις των αρμόδιων υπουργών είναι θετικές, για αυτό και οι δημοτικότητες των Χρυσοχοΐδη, Κεραμέως, Κικίλια και Καραμανλή είναι υψηλές. Χρειάζεται αποτελεσματικότητα και μάλιστα όχι σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έβαλε τον πήχυ ψηλά για τον εαυτό του και όρισε ως χρόνο κρίσης τους 12 μήνες. Τότε πρέπει να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στην οικονομία και την καθημερινότητα.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου