Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το πρώτο δείγμα γραφής για τη φορολογία δόθηκε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που επεκτάθηκε σε όλες τις ιδιοκτησίες ανεβάζοντας αυτομάτως την αξία όλων των ακινήτων. Στο διήμερο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε, επιτέλους, να αρχίσει κάτι να κινείται στην πραγματική οικονομία.
Στο μέτωπο της απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ετοιμάζει νομοσχέδιο για μείωση του μη μισθολογικού κόστους προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση εργασίας, ενώ η υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε Ελληνικό και Πειραιά θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις.
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια ασφάλεια οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν τύχει θετικής αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της πρώτης έρευνας (Opinion Poll) που διεξήχθη μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στο ερώτημα για την κατάργηση του ασύλου και εάν πρέπει να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια, το 74% απαντά θετικά, όπως και το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το 84% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των καταλήψεων στα Εξάρχεια, ενώ συμφωνεί και το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση εισπράττει την επιδοκιμασία των πολιτών γιατί κινείται με βάση την κοινή λογική. Θέλει να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μειώνοντας τα βάρη από το ελατήριο της οικονομίας, διαμορφώνει νέο επενδυτικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, δεν ανέχεται φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι επιλογές αυτές θέτουν στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κραυγές της Κουμουνδούρου για την «καταστολή στα Εξάρχεια» και τους «ακροδεξιούς που τα δίνουν όλα στα μεγάλα συμφέροντα» δεν συγκινούν ούτε τους μισούς ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επομένως, η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα στην πολιτική σκακιέρα αλλά μπροστά της υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι. Ο πρώτος είναι το διεθνές οικονομικό κλίμα που είναι ιδιαίτερα ασταθές. Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και το μέγεθος της οικονομίας της μπορεί να παρασύρει καθοδικά το σύνολο της ευρωζώνης, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του Brexit. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να παρουσιαστούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαινόμενα χαλάρωσης.
Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη «χαμηλά το κεφάλι, οι στόχοι ψηλά» πρέπει να τηρηθεί μέχρι κεραίας από τους υπουργούς του. Η ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται καθυστερήσεις ή ολιγωρίες. Αλλωστε, η πρώτη βαθμολόγηση των υπουργών θα γίνει σε τέσσερις μήνες και το πρόγραμμα «Μαζί» που λειτουργεί στο Μαξίμου ελέγχει επιδόσεις σε συγκεκριμένους στόχους.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η χώρα μπαίνει στην οδό της κανονικότητας με επόμενο σταθμό την αναπτυξιακή έκρηξη. Ο Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκε, όπως ο προκάτοχός του, κατάργηση της λιτότητας με ένα άρθρο, αλλά δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας.
Οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια, αρκετοί μάλιστα που δεν έχουν ψηφίσει Ν.Δ., στο χέρι της κυβέρνησης είναι να δικαιώσει τις προσδοκίες τους.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου