Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Οπως είναι γνωστό, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος -και να ισχύσει αυτή η αλλαγή από τις αμέσως επόμενες εκλογές- απαιτούνται 200 βουλευτικές ψήφοι. Τέτοια πλειοψηφία δεν προβλέπεται να συγκεντρωθεί.
Υπάρχει όμως και το συνταγματικό μονοπάτι: η διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει την πλειοψηφία των δύο τρίτων είναι από τις αναθεωρητέες – επομένως, με 180 βουλευτικές ψήφους μπορεί να αλλάξει, ώστε να προβλέπεται ότι ένας εκλογικός νόμος που έχει περάσει με πλειοψηφία τριών πέμπτων, ισχύει για τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. διαθέτουν ακριβώς την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού η Ν.Δ. δεν θα ήθελε να δώσει στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά τόσο ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώξει συμφωνία, τότε ασφαλώς ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και όχι στις επιθυμίες της Πειραιώς.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τον εκλογικό νόμο είναι ότι οποιαδήποτε ρύθμιση κι αν περάσει στη Βουλή, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί του μέλλοντος δεν θα είναι πολύ διαφορετικοί από τους σημερινούς. Μπορεί η σημερινή κυριαρχία της Ν.Δ. να διευρυνθεί αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τον Αλέξη Τσίπρα μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια;
Συνήθως στη χώρα μας η εκάστοτε πλειοψηφία θεωρεί ότι φτιάχνοντας ένα εκλογικό σύστημα που τιμωρεί το δεύτερο κόμμα διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Ομως, αυτό γίνεται μπούμερανγκ αν χάσει στην κάλπη – τότε πληρώνει η ίδια το τίμημα της δεύτερης θέσης…
Επομένως, το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ν.Δ. είναι αν θα πριμοδοτήσει έναν νόμο που θα δίνει μονοκομματικές κυβερνήσεις ή αν θα συμφωνήσει με την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ., που «σπρώχνει» προς τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας. Αλλά τότε θα μπει το ερώτημα «ποιος με ποιον;», για το οποίο δεν μπορεί να υπάρχει απάντηση λίγους μήνες μετά τις κάλπες…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου