Οι δύο πολιτικοί ηγέτες κινήθηκαν σε κοινή γραμμή. Εθεσαν το ζήτημα της ανάπτυξης σε πρώτη προτεραιότητα γνωρίζοντας ότι η οδός των μεταρρυθμίσεων είναι η μοναδική για να αυξηθεί η απασχόληση.
Στις κρίσιμες ημέρες του Ιουλίου του 2015 η Γαλλία είχε κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα από την ανεύθυνη διαπραγματευτική πολιτική του κ. Τσίπρα. Τώρα η ατζέντα έχει αλλάξει.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση με τη σχεδιαζόμενη μείωση της φορολογίας και την απλοποίηση των διαδικασιών θέλει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια στη χώρα μας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία προκειμένου η ελληνική οικονομία να αποκτήσει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας που θα ενισχύσουν τη θέση της στο διεθνή επενδυτικό χάρτη. Η ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και κατ’ επέκταση τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις.
Σημαντική ήταν η στήριξη του κ. Μακρόν στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα δείξει αδυναμία στο θέμα αυτό.
Εκτός από τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η διαβεβαίωση του κ. Μακρόν ότι θα επιμείνει στο συντονισμό των ευρωπαϊκών δράσεων για το μεταναστευτικό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ροές από τα κυκλώματα διακινητών που δρουν ανενόχλητα στις τουρκικές ακτές.
Το δόγμα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» παραμένει ισχυρό, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της χθεσινής επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι.