Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την προστασία του δασικού μας πλούτου. Η χάραξη ζωνών πυρασφάλειας, η απαγόρευση δραστηριοτήτων εντός του δάσους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και η καλύτερη επιτήρηση των περιοχών είναι μερικά από τα μέτρα που πρέπει να εξετασθούν ώστε να περιορισθούν οι «απώλειες» σε χλωρίδα και πανίδα.
Αυτή τη φορά η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής ήταν τεράστια και ο συντονισμός καλύτερος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ενώ το σύστημα προειδοποίησης είναι πλέον σε εφαρμογή, στην περίπτωση που χρειαστεί η ενεργοποίησή του. Ωστόσο πρέπει να ενισχύσουμε το δίχτυ πρόληψης πριν δούμε το σκέλος της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και η εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής. Οσοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε παραθεριστικά κέντρα αλλά και στις ορεινές περιοχές της χώρας διαπιστώνουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων έχει αφεθεί στην τύχη της. Πανέμορφες γωνιές της πατρίδας μας έχουν μετατραπεί σε χωματερές, ακτές είναι γεμάτες από σκουπίδια ενώ οι περιβαλλοντικές παρανομίες είναι ο κανόνας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν κάθε χρόνο πληρώνουμε πάνω από 6 εκατομμύρια για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ συνολικά η Ελλάδα έχει καταβάλει άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ λόγω παραβάσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Η ανάπτυξη της οικονομίας συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του τουρισμού, ενώ η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που θα δοκιμαστεί από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Η ατζέντα του περιβάλλοντος πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα από τη νέα κυβέρνηση, δεν είναι πολυτέλεια. Χρειάζονται πολιτικές ώστε να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να βελτιωθεί το σύστημα πυροπροστασίας στις δασικές περιοχές και σε κάθε παρέμβαση να προσμετρώνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν έχουμε χρόνο, έχουμε ήδη καθυστερήσει!
Από την έντυπη έκδοση