Η κομματικοποίηση του κράτους και, αντιστρόφως, η μετατροπή του κράτους σε κομματικό παρακολούθημα είναι μία από τις βασικές παθογένειες της διοίκησης που ανεβάζει το κόστος των υπηρεσιών και επιδεινώνει την ποιότητά τους.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε πλήρως στη διαχείριση του Δημοσίου. Επέλεξε για τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων ευθύνης πρόσωπα που προέρχονταν από την κομματική επετηρίδα, ορισμένοι δε από αυτούς ξιφουλκούσαν κατά της καριέρας μέχρι να αναλάβουν πόστο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η σημερινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής επιδιώκει τον καλύτερο συντονισμό των υπουργών και τη μετατροπή του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα «στρατηγείο» που θα χαράσσει πολιτικές και κυρίως θα διασφαλίζει ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν ενιαίο λόγο και κοινό μεταρρυθμιστικό τέμπο.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Ο κ. Τσίπρας είχε ορίσει τρεις υπουργούς Επικρατείας στο Μαξίμου, χωρίς το αποτέλεσμα να δικαιώνει την επιλογή αυτή, ενώ ο αριθμός των μετακλητών που υπηρέτησαν σε γραφεία στο κυβερνητικό μέγαρο είναι αυξημένος σε σχέση με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης.
Η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να γίνει με βασικό κριτήριο το ποιος είναι ο καλύτερος για κάθε θέση. Είναι θετικό το γεγονός ότι στο ν/σ για το επιτελικό κράτος καθιερώνεται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, που θα προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ.
Το κράτος με τη σημερινή του μορφή ταλαιπωρεί τους πολίτες, η γραφειοκρατία μοιάζει με βουνό ακόμη και για απλές συναλλαγές, ενώ η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται περίπου ως εχθρός. Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Ο κομματισμός να δώσει τη θέση του στην αξιοκρατία και το Δημόσιο να λειτουργεί υπέρ του πολίτη με ταχύτητα και αμεροληψία. Η οικονομία, για να μπορέσει να αποκτήσει αναπτυξιακούς ρυθμούς, προϋποθέτει τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρώτο βήμα γίνεται με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, αλλά όλα κρίνονται στην πράξη.
Από την έντυπη έκδοση