Χθες, που συζητήθηκαν στη Βουλή οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και οι οποίες μάλιστα είχαν διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τις πολιτικές κορόνες για τον «κατάσχυντο νόμο» και θέλησε να οχυρωθεί πίσω από τις διατάξεις για την ευθύνη υπουργών.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο ίδιος ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι είναι πολιτική η δίωξή του (για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και παράνομης ηχογράφησης συνομιλιών) και ζήτησε η υπόθεσή του να εξετασθεί με βάση τις διατάξεις του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο κάποτε χαρακτήριζε ως τον πιο «βρόμικο νόμο».
Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, από την οποία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία Πολάκη, προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα.
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την «αλά καρτ» εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πέρυσι, ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι η Ν.Δ. δήθεν ήθελε να αποδράσει από τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τώρα τον επικαλείται για να προστατεύσει τον αγαπημένο του συνεργάτη.
Δεύτερον, η αντιπολίτευση θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες εάν οι φερόμενες ως παράνομες ηχογραφήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για ένα προσωπικό δάνειο 100.000 ευρώ που έλαβε από την Τράπεζα Αττικής ο κ. Πολάκης εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων για να καλυφθεί πίσω από το σχετικό νόμο.
Τρίτον, ο κ. Πολάκης επιχειρηματολογούσε πάνω από 40 λεπτά επικαλούμενος σειρά εγγράφων και κατηγορώντας τους μηνυτές του ότι τον πολεμούν πολιτικά. Κατά συνέπεια, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στο δικαστήριο, θα έχει άφθονο χρόνο να αναπτύξει τις θέσεις του και να καταρρίψει το κατηγορητήριο. Οπως κάθε πολίτης, χωρίς να κρύβεται πίσω από το νόμο, τον οποίο κάποτε θεωρούσε κατάπτυστο…
Από την έντυπη έκδοση