Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο αντιπολιτευόμενο Documento: «Η Νέα Δημοκρατία συνδυάζει τον σκληρό παρωχημένο νεοφιλελευθερισμό τύπου Θάτσερ με τις αντιδραστικές πολιτικές της νέας ακροδεξιάς των Ορμπαν και Σαλβίνι».
Σύμφωνα με τον συλλογισμό του πρώην υπουργού, ο οποίος μάλιστα εθεωρείτο από τα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης είναι ταυτόχρονα και Θάτσερ και Ορμπαν μαζί με ολίγον Σαλβίνι. Και ακροδεξιός και νεοφιλελεύθερος. Στην επόμενη συνέντευξη Χαρίτση θα είναι και Βούδας και Κούδας.
Δεν γίνεται έτσι δουλειά στην Κουμουνδούρου. Η αντιπολίτευση απαιτεί κόπο και κυρίως να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, όχι στις φαντασιώσεις ορισμένων που ακόμη δεν έχουν καταλάβει πως ο λαός τους έκανε έξωση από τα κυβερνητικά γραφεία.
Αλήθεια, πώς έβγαλαν το συμπέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης είναι Θάτσερ; Μήπως από το νομοσχέδιο για τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις ώστε να πάρουν ανάσες τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;
Πώς μπορεί ο νέος πρωθυπουργός να «βαπτίζεται» Ορμπαν όταν επί Τσίπρα η Δικαιοσύνη έγινε έρμαιο του κυκλώματος «Ρασπούτιν» και επιχειρήθηκε η άλωση των μέσων ενημέρωσης με τα δανεικά βοσκοτόπια; Εκτός εάν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν ως πρότυπο ανεξαρτησίας ορισμένες προπαγανδιστικές εκπομπές της ΕΡΤ, οι οποίες μόλις σταμάτησαν, η τηλεθέαση της δημόσιας τηλεόρασης διπλασιάσθηκε!
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Ακόμη και στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη, και μάλιστα διεθνώς, από τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα κέντρα κράτησης στη Μόρια της Λέσβου και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι πολίτες καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά. Προσπάθησε να χειραγωγήσει τη δικαστική εξουσία και να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα ενημέρωσης. Λειτούργησε με ανευθυνότητα στο μεταναστευτικό θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και ανοίγοντας τις πύλες της χώρας για τη διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, μερικοί από τους οποίους «ξέμειναν» στα κέντρα κράτησης των νησιών. Επέβαλε μία οικονομική πολιτική, που μέσω της υπερφορολόγησης εξουθένωσε τα νοικοκυριά, έστειλε δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό και καθήλωσε την οικονομία στην ύφεση και στη στασιμότητα.
Αυτά δεν ξεπερνιούνται με εύκολα συνθήματα για Θάτσερ και Ορμπαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε ακραία είναι, ούτε νεοφιλελεύθερη. Κινείται με βάση τη λογική. Μειώνει φόρους για περισσότερα έσοδα. Πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα από τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης θα αξιολογηθεί από τις κινήσεις της. Ενα είναι το βέβαιο. Εάν επαναλάβει τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και ο Μητσοτάκης δεν είναι ούτε Όρμπαν, αλλά ούτε Τσίπρας.
Μείωση πλεονασμάτων δια της… πλαγίας οδού
Ενας έμμεσος τρόπος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως αναφέρει το eurotoday.gr.
Συγκεκριμένα συζητείται η αλλαγή του ορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος με ενσωμάτωση της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα (SMPs, ANFAs) και των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τυχόν αποδοχή της ελληνικής πρότασης θα ισούται με αποδοχή της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη χρονιά που θα ισχύσει. Ο ορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος που χρησιμοποιούν οι θεσμοί για την Ελλάδα διαφέρει από εκείνον της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, είναι μεγαλύτερο από εκείνο των θεσμών, καθώς ενσωματώνει, εκτός των άλλων, την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα.
Η ευθυγράμμιση του ορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος που χρησιμοποιούν οι θεσμοί με εκείνον της Eurostat εκτιμάται πως μπορεί να γίνει πιο εύκολα αποδεκτός από τους δανειστές, στο πλαίσιο της επιστροφής της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, καθώς δημιουργεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, χωρίς αναγκαστικά αλλαγή του στόχου, π.χ. 3,5% του ΑΕΠ.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου</p