Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πρωθυπουργός είναι να απελευθερώσει τις δυνάμεις που κρύβει η παραγωγική Ελλάδα. Οι πολίτες να πιστέψουν ότι η καθημερινότητά τους μπορεί να βελτιωθεί αρκεί να υπάρχουν και να τηρούνται κανόνες, οι επενδυτές να εμπιστευθούν τις προοπτικές της οικονομίας και να τοποθετήσουν κεφάλαια δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης για το επιστημονικό μας δυναμικό και τη νέα γενιά, η μεμψιμοιρία να δώσει τη θέση της στην εθνική αυτοπεποίθηση εν όψει μάλιστα του ιστορικού ορόσημου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η ΣΤΡΟΦΗ προς την κανονικότητα δεν είναι εύκολη, υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που θρέφονται από τις συντεχνίες και την οπισθοδρόμηση. Τρανό παράδειγμα η υπόθεση του ασύλου. Σήμερα το άσυλο ιδεών έχει καταργηθεί στην πράξη, μειοψηφίες δεν ανέχονται αντίθετες απόψεις, έχουν τα μαδέρια έτοιμα για τους αντιρρησίες. Αντιθέτως, προκλητική ασυλία απολαμβάνουν κυκλώματα παρεμπορίου, ναρκωτικών και λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων.
Η ΝΕΑ κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα. Να προστατεύσει το πανεπιστημιακό άσυλο από τις ομάδες μπαχαλάκηδων ή και ναρκεμπόρων ώστε οι φοιτητές να έχουν την απόλυτη ακαδημαϊκή ελευθερία για τα μαθήματα και τις ιδέες τους.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην οικονομία. Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει για όσο διάστημα τον πρώτο λόγο έχει η κρατική γραφειοκρατία που διαρκώς απαιτεί περισσότερους πόρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και επαγγελματίες έχουν φτάσει στο σημείο να προπληρώνουν το 100% των φόρων της επόμενης χρήσης, ανεξάρτητα από το εάν θα καταφέρουν να έχουν τα ίδια εισοδήματα ενώ κάθε συναλλαγή φορτώνεται με βάρη και γραφειοκρατικές διαδικασίες, που είτε αποτρέπουν την άσκηση δραστηριοτήτων είτε οδηγούν τους φορολογούμενους στη «μαύρη οικονομία».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΚΑΙ ΟΜΩΣ υπάρχει ελπίδα. Η Ελλάδα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, οι αγορές ήδη το βλέπουν ωθώντας τα επιτόκια των ομολόγων σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα. Η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας θα κινήσει επενδυτικά σχέδια, υπό την προϋπόθεση ότι η Δημόσια Διοίκηση δεν θα βλέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία ως ανταγωνιστή ή ως «πελάτη», η χώρα μπορεί να καταστεί εκπαιδευτικό και τεχνολογικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ πιστεύει στη δύναμη του επιχειρείν αλλά και στην αξία ενός επιτελικού κράτους. Οφείλει να επενδύσει στην Παιδεία, από εκεί πηγάζουν τα πάντα, και να συνεχίσει την προσπάθεια για αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής.
Το Μνημόνιο Τσίπρα βασίσθηκε στους φόρους κατά 90% και μόλις κατά 10% στην εξοικονόμηση δαπανών όταν επί Σαμαρά η αναλογία ήταν 30% προς 70%. Για αυτό και οι πολίτες αγανάκτησαν από την υπερφορολόγηση και έδωσαν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40%.
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προχωρεί στη μείωση των φόρων και επιχειρεί τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών αλλά πλέον ο κ. Μητσοτάκης έχει στο πλευρό του τους πολίτες. Το αίτημα «φτιάξε κράτος» και η έκκληση «όχι άλλους φόρους» αποτελούν οδηγούς του πρωθυπουργού, όπως φαίνεται από τις πρώτες του κινήσεις.
Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να αφήσει πίσω της τη στασιμότητα, οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της οπισθοδρόμησης δεν μπορούν να ανακόψουν τις δυνάμεις της κοινωνίας που θέλουν να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να επικρατήσει η λογική της προόδου.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου</p