Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο Μάικ Πενς και ο διοικητής της ΝΑSA, Τζιν Μπράιντστιν, εξήγγειλαν την επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη μέσα από το πρόγραμμα «Αρτεμις». Της αδελφής του Απόλλωνα και θεάς του κυνηγιού και της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία, όπως δεν παρέλειψαν να τονίσουν οι οικοδεσπότες.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Η παρθενική αποστολή «Αρτεμις 1» θα θέσει σε τροχιά το διαστημόπλοιο «Ωρίων», ενώ οι αποστολές 2 και 3 που έχουν προγραμματιστεί το αργότερο ως το 2024 θα αποτελέσουν ένα «νέο μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα». Για πρώτη φορά θα πατήσει στη Σελήνη μια γυναίκα, μαζί με έναν άντρα αστροναύτη, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μόνιμης αμερικανικής εγκατάστασης ως το 2028.
Ο διοικητής της NASA διαβεβαίωσε πως ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά αμερικανικές εταιρίες, όπως η Lockheed και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Και μόνο το γεγονός ότι η κάψουλα και ο προωθητικός κινητήρας του «Ωρίωνα» (ο δεύτερος κατασκευής της Αirbus) έχουν ετοιμαστεί και υποβάλλονται σε δοκιμές, προδίδει τη βιασύνη των Αμερικανών, που θέτουν ως επόμενο στόχο τον Αρη!
Οι Κινέζοι, πράγματι, δεν αστειεύονται. Υστερα από σειρά ρομποτικών αποστολών για τη χαρτογράφηση και τη συλλογή σεληνιακών πετρωμάτων, ετοιμάζουν τέσσερις μη επανδρωμένες αποστολές μέσα στη δεκαετία του ’20 με στόχο τη δημιουργία σε πρώτη φάση μόνιμης, ρομποτικής βάσης στον νότιο πόλο, με τα πιθανά αποθέματα νερού. Για το πότε θα πατήσουν στο φεγγάρι εμφανίζονται σκοπίμως ασαφείς- εξ ου και οι Αμερικανοί «γκαζώνουν» για το 2024.
Από την έντυπη έκδοση