Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα μοντέλο που παραπέμπει στη λειτουργία μιας μεγάλης παραγωγικής μονάδας. Οι περισσότεροι υπουργοί είναι κοινοβουλευτικά στελέχη, που έχουν ως συνεργάτες σε θέσεις υφυπουργών τεχνοκρατικά στελέχη, που μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη μάλλον απλό: ξέρεις τη δουλειά; Την αναλαμβάνεις. Για παράδειγμα στον πολιτισμό η νέα υπουργός Λίνα Σπανδώνη είναι από τις πιο έμπειρες στον χώρο και γνωρίζει τι πρέπει να αλλάξει και πώς θα αποφύγει τις κακοτοπιές. Ορίσθηκε υπουργός χωρίς ο πρόεδρος της Ν.Δ. να εξετάσει την κομματική της προέλευση, αργότερα χθες η κ. Σπανδώνη διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Κυριάκο Πιερακκάκη, ο οποίος έχει τις γνώσεις για να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο, δεν ανήκει σε τοπικές της Ν.Δ., αλλά ξέρει τη δουλειά.
Το βάρος, ωστόσο, πέφτει στην οικονομία. Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει την εμπειρία της διαπραγμάτευσης όπως και τις γνώσεις να σταθεί στα Eurogroup για να μιλήσει πολιτικά αλλά και τεχνοκρατικά. Είναι μία σημαντική αναβάθμιση για έναν πολιτικό που είναι ρεαλιστής και πιστεύει στη μείωση των φόρων. Σε ένα από τα Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σταϊκούρας βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον Κύπριο ομόλογό του Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέπτυξε πώς η Μεγαλόνησος κατάφερε να βγει νωρίτερα από την Ελλάδα από τα μνημόνια μέσω της διατήρησης χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Χθες, ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη τον φίλο του Σταΐκούρα για την υπουργοποίησή του. Το πρότυπο της Κύπρου μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κυβέρνηση ώστε τα πλεονάσματα στην οικονομία να προκύπτουν από τη μεγέθυνση της οικονομίας και όχι από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και εταιριών. Το 2013 είχαμε τις πρώτες μειώσεις φόρων (στον ΦΠΑ εστίασης και στην εισφορά αλληλεγγύης) που ανακλήθηκαν μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τώρα είναι η ευκαιρία για τον κ. Σταϊκούρα να εφαρμόσει σε στέρεες βάσεις το πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας, που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Το στοίχημα της ανάπτυξης καλείται να κερδίσει ένας άλλος Γεωργιάδης, ο Αδωνις, οποίος έχει δείξει ότι δεν διστάζει να παίρνει αποφάσεις υπέρ της φιλελευθεροποίησης των αγορών. Ως υπουργός Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου άνοιξε την αγορά της κρουαζιέρας και από τότε η τουριστική κίνηση σε αυτή την κατηγορία επισκεπτών έχει αυξηθεί αλματωδώς.
Επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχασε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες ενώ μεγάλες επενδύσεις έμειναν στα συρτάρια των υπουργικών γραφείων λόγω κομματικής ιδεοληψίας ή και ανικανότητας. Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να αλλάξει τους ρυθμούς στο μέτωπο των επενδύσεων, να γκρεμίσει τα εμπόδια που κρατούν καθηλωμένα σχέδια που κινητοποιούν κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ως εκδότης και βιβλιοπώλης, όπως με υπερηφάνεια λέει ο ίδιος, γνωρίζει ότι οι επαγγελματίες ζητούν ελαφρύνσεις για να μπορέσουν να κρατηθούν στην αγορά. Αυτό είναι και το στοίχημα της οικονομίας. Λιγότερα βάρη για υψηλές ταχύτητες.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου