Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ωστόσο, οι κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν είναι ανέφελες, ούτε έχουν προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία με τον αέρα του νικητή, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και από παράγοντες, τους οποίους δεν μπορεί να «ελέγξει» πολιτικά.
Η μάχη της αυτοδυναμίας περνά από το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ., από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και από το ύψος του ποσοστού που θα μοιραστεί στους πολιτικούς σχηματισμούς που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διευρύνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε υψηλά ποσοστά-ρεκόρ από το 2007. Τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% μπορεί να είναι από 4 έως και 7, καθώς όλα θα κριθούν σε λίγες χιλιάδες ψήφους και αντίστοιχα θα διαμορφώσουν το συνολικό ποσοστό που αντιστοιχεί σε κόμματα εκτός Βουλής.
Το βέβαιο είναι ότι στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δύο επιλογές: Ή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής, όταν η πρόεδρός του κυρία Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει αορίστως για «ψήφο ανοχής», ή, εάν αποτύχει αυτή η απόπειρα, να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σε αυτό το ενδεχόμενο η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία, με βαρύτατες συνέπειες για την οικονομία.
Είναι σαφές ότι ο δρόμος για την «κανονικότητα» περνά μέσα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει το περιθώριο για νέα πειράματα. Στις 26 Μαΐου οι πολίτες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά όλα θα κριθούν τη μεθεπόμενη Κυριακή.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού να έχουν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική για την οικονομία και τους φορολογούμενους. Γι’ αυτό, τίποτα δεν είναι δεδομένο, οι απαντήσεις θα δοθούν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου και εκεί θα κριθεί η αυτοδυναμία, που μεταφράζεται σε σταθερότητα.
«Η ταπεινότητα κλειδί της επιτυχίας»
Ο Ρικ Πιτίνο μπορεί να έφυγε από τον πάγκο της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αλλά εξακολουθεί να παραδίδει «μαθήματα», όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά συνολικά για τη ζωή. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Business News Magazine» χαρακτήρισε την «ταπεινότητα» ως το κλειδί για την επιτυχία και ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του:
«Η ταπεινότητα σε κρατάει “πεινασμένο”. Αυτή είναι που κάνει το μυαλό σου να παραμένει δημιουργικό. Οταν χάνεις την ταπεινότητά σου, νομίζεις πως πλέον “έχεις φτάσει”. Πιστεύεις πως κατέχεις όλες τις απαντήσεις. Για να γίνεις όμως σπουδαίος ηγέτης, θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να ακούς. Πρέπει να ακούς τους ανθρώπους σου, εκείνους που βρίσκονται γύρω σου. Θα πρέπει να ακούς τι σου λένε για τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Εάν προσπαθείς να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο εσύ, τότε δεν διαθέτεις χαρακτηριστικά σπουδαίου ηγέτη. Πάντα προσπαθούσα να προσλαμβάνω ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εμένα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα την άμυνα ζώνης ή την επίθεση απέναντι σε άμυνα ζώνης. Πρέπει πάντα να προσλαμβάνεις ανθρώπους χωρίς να σε φοβίζουν οι γνώσεις τους. Εάν προσλάβεις ανθρώπους με λιγότερες ικανότητες και δεν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, τότε προφανώς δεν διαθέτεις την ταπεινότητα που απαιτείται. Πάντα προσλαμβάνω ιδιαίτερα ταλαντούχους ανθρώπους, από τους οποίους μπορώ να πάρω το μέγιστο».
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου