Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η ανελέητη σύγκρουση Ρώσων-Αμερικανών στο Χαλέπι και η περίσφιγξη της Κίνας από θάλασσα και αέρα δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους δύο ανερχόμενους ανταγωνιστές. Οι ισορροπίες έχουν χαθεί, η διπλωματία δείχνει να εξαντλεί τα όριά της και τα επικίνδυνα στρατιωτικά μπρα ντε φερ βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Δεν θυμόμαστε παρόμοια αλυσίδα αερομαχιών σαν αυτή που εξελίχθηκε πριν από λίγες μέρες από τις ακτές της Νορβηγίας έως τις δυτικές ακτές της Ισπανίας.
Αεροσκάφη τεσσάρων χωρών του ΝΑΤΟ (Νορβηγία, Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία) σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσικά σμήνη που έκαναν «σουβλάκι» τον εναέριο χώρο των δυτικοευρωπαϊκών ακτών! Την ίδια στιγμή στη Συρία οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τις δυνάμεις του Ασαντ με κίνδυνο να χτυπήσουν τους Ρώσους και οι τελευταίοι αναπτύσσουν S-300 στην περιοχή.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Πιθανόν να ζούμε τα προεόρτια ενός Αρμαγεδδώνα. Αν, λοιπόν, συμβεί το μοιραίο και οι ΗΠΑ συγκρουστούν με τη Ρωσία και την Κίνα, ο πόλεμος αυτός θα είναι «αστραπιαίος και φονικότερος από κάθε προηγούμενο», τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός Ουίλιαμ Χιξ σε ειδική διάλεξη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence One, οι Αμερικανοί στρατηγοί που συμμετείχαν στο πάνελ έκαναν λόγο για «κλίμακα πολεμικής βίας που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος από την Κορέα του ’50». Το πιο τρομακτικό αφορά στην πρόβλεψη ότι λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων οι Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματικοί θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης και τα «έξυπνα» οπλικά συστήματα θα συνεχίσουν τον πόλεμο… μόνα τους, έτσι αυτοματοποιημένα κι εξαρτημένα όπως είναι από κυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης.
«Η ταχύτητα των εξελίξεων θα ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Η γρηγοράδα με την οποία οι μηχανές θα παίρνουν αποφάσεις στο εγγύς μέλλον μάς αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μαζί τους», τόνισε ο στρατηγός Χιξ. Αυτός ήταν που προειδοποίησε ότι η τεχνολογική πρόοδος Ρωσίας-Κίνας αναγκάζει τον Λευκό Οίκο να προετοιμάζεται για «κλίμακα βίας που δεν έχει ξαναζήσει ο αμερικανικός στρατός από τα χρόνια της Κορέας», ενώ ο στρατηγός Τζόζεφ Αντερσον ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «υπαρξιακή απειλή από κράτη όπως η Ρωσία, που κλιμακώνουν επιθετικά το στρατιωτικό ανταγωνισμό». Το χειρότερο το άφησε για το τέλος ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος είναι «σχεδόν αναπόφευκτος»!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής