Η επιλογή του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία δίνει την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να αναβαθμίσει τη σημασία των ευρωεκλογών μετατρέποντάς τις σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.
Από τα μέχρι στοιχεία των ερευνών προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει ισχυρό, από έξι έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες, και εάν αποτυπωθεί στις κάλπες, τότε η θέση του κ. Τσίπρα θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Ολοι θυμόμαστε ότι το 2014, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρατήσει με τρεις μονάδες, ο κ. Τσίπρας έσπευσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας πρόωρες κάλπες. Τώρα, είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός μετά από μια βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεωθεί σε κάλπες τον Ιούνιο.
Δεύτερον, η οικονομία παίζει καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών βρίσκεται στα επίπεδα του 2014, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους της πενταετίας και επιβάρυνε με φόρους όχι μόνο τη μεσαία τάξη, αλλά και τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η οικονομία αποτελεί το δυνατό του χαρτί, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Τρίτον, η συμφωνία των Πρεσπών έχει πληγώσει την εθνική υπερηφάνεια ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή αποδοκιμασία και τα εκλογικά του ποσοστά είναι πολύ χαμηλά.
Τέταρτον, οι κορώνες του Μαξίμου περί «Ακροδεξιάς» και του «ανθέλληνα Βέμπερ» δεν πείθουν κανέναν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε τέσσερα χρόνια με τους ΑΝ.ΕΛ. και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας μέσω χαμηλότερων πλεονασμάτων.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η θέση του κ. Τσίπρα θα γίνει δυσκολότερη την επομένη της κάλπης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου